Kardio trening

 

 

Kardio vežbanje spada u grupu aerobnih aktivnosti koje obuhvataju aktivnosti od veoma niskog do veoma visokog intenziteta i doprinose poboljšanju srca, pluća i krvnih sudova. Aerobik doslovno znači "život u vazduhu", i odnosi se na korišćenje kiseonika tokom vežbanja kako bi se zadovoljila potreba za energijom. Aerobne aktivnosti mogu trajati različitom dužinom vremena, ali zbog zdravlja se preporučuju umerene dnevne aktivnosti koje bi trabale da traju najmanje 30 minuta a mogu da obuhvataju brzo hodanje, vožnju bicikla, trčanje, vožnju rolera ili bilo koju kardio aktivnost koja uključuje kiseonik kao glavni vid energije.

Kod kardio aktivnosti je najlepše to što je možemo upražnjavati bukvalno bilo gde i bilo kada bez ikakvih pomoćnih sredstava. Potrebno nam je malo mašte i funkcionalnost našeg sopstvenog tela tako da možemo izvoditi beskonačno mnogo različitih pokreta, različitim intenzitetom i doprinositi pritom našem kardiovaskularnom zdravlju.

Aerobnu sposobnost možemo opisati putem VO2 max (maksimalna potrošnja kiseonika) - predstavlja maksimalni kapacitet tela da transportuje i koristi kiseonik tokom aerobnog vežbanja. VO2 max predstavlja fizičku kondiciju pojedinca. VO2 maks se izražava bilo kao apsolutna brzina u litrama kiseonika po minutu (l/min), ili kao relativna brzina u mililitrama kiseonika po kilogramu telesne težine po minutu (ml / kg min). Relativna brzina se često koristi za poređenje performanse ili izdržljivosti sporta. Ime je izvedeno iz

V - zapremina, O2 - kiseonik, maks - maksimum.

Precizno merenje VO2 maks vrednosti se vrši putem izlaganja osobe fizičkom naporu koji je dovoljnog trajanja i intenziteta da se potpuno iscrpi aerobni energijski sistem. U opštem kliničkom i atletskom testiranju se obično koristi test gradiranog vežbanja (na traci za trčanje ili bicikl ergometru).

U smilu ukupne fitnes procene pojedinca posebno u oblastima policije, požarstva ili vojske, aerobna aktivnost sama po sebi ne može da obezbedi dovoljno izbalansiran program vežbanja bez programa za snagu koje možete pronaći u odeljku trening snage. Ipak, aerobne vežbe ostaju veoma važna komponenta bez koje se ne može zamisliti zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas91
Juče240
Nedeljno331
Mesečno4148
Ukupno670567

Currently are 18 guests and no members online