User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Da bi krenuli sa bilo kojim programom vežbanja veoma je važno da prođete određene korake kako bi vaše vežbanje bilo zdravo, korisno i bezbedno pre svega. Postoje 4 osnovna koraka koje bi svako bez obzira na starost, pol i trenutnu fizičku spremu trebao da prođe:

 

1. Medicinska / zdrastvena provera

medicinski pregled

    Da bi krenuli sa bilo kojim programom vežbanja moramo utvrditi da li je naš organizam spreman za fizičke napore, do kog stepena jačine ti napori mogu biti i da li postoji eventualno neki problem u našem organizmu na koji bi trebalo obratiti pažnju prilikom fizičke aktivnosti. Osobe koje dosta sede i odjednom krenu na neku fizičku aktivnost  izložene su velikom riziku jer njihov organizam nije navikao na takvu vrstu stresa i zato je vrlo važno da prođu medicinski pregled kod po mogućnosti sportskog lekara.

 

2. Testiranje fizičke sposobnosti

testiranje sportista 1

    Kada utvrdimo da smo da je naš organizam spreman na fizičku aktivnost potrebno je uraditi testiranje spremnosti pojedinca a ono će nam dati informacije o trenutnoj fizičkoj sposobnosti i našim jačim i slabim stranama. Na taj način pojedinac saznaje više o sebi i o svom telu. postoje mnogobrojni testovi koji se mogu koristiti a najmerodavnije testove će Vam dati personalni treneri u Vašem fitnes centru.

 

3. Izbor režima vežbanja

izbor vezbi

    Svako od nas ima afinitet ka određenoj aktivnosti želeći da ona bude nešto gde će se osećati sigurno. To može biti vožnja bicikla, trčanje, aerobni ples, skijanje, penjanje uz stepenice, brzo hodanje a sa druge strane i kopanje, cepanje drva, rad sa lopatom, sve su to aktivnosti gde naš organizam nešto radi. treba imati u vidu da su određene aktivnosti korisnije za određeni deo tela kao i to da troše različiti broj kalorija u zavisnosti od njihovog trajanja. Preporučuje se da svako treba da se bavi nekom fizičkom aktivnošću najmanje pet dana u nedelji po 30 minuta kako bi poboljšao svoje zdravlje. U zavisnosti od vremena koje imate na raspolaganju tako i izaberite svoju aktivnost, najvažnije je da Vama bude zabavno i da se osećate sigurno u tome."Nedostatak vremena" je glavna prepreka mnogih i razlog za odustajanje od vežbanja ali ovaj problem ipak treba analizirati iz svih uglova i napraviti plan kako bi se obezbedila dugotrajna predanost vežbanju i omogućilo "prirodno zdravlje tela". Mnogi uživaju u grupnim programima vežbanja, neki vole da se izoluju dok treći obavljaju neki fizički posao a sa druge strane poboljšavaju fizičku sposobnost. Izaberite svoju aktivnost i pokreni te se.

 

4. Kreiranje programa vežbanja

kreiranje programa vezbanja

Kada izaberete fizičku aktivnost najbitnije je da napravite plan njenog izvođenja. Na primer, trčaću 3 dana nedeljno po sat vremena blago umerenim tempom od 17h do 18h. Dok trčite radićete na vašem kardirorespiratornom zdravlju a pri tome jačaćete i mišiće nogu.Vrlo važno je da u svoj program vežbanja ubacite 10 minuta zagrevanja pre fizičke aktivnosti i 10 minuta laganog hlađenja posle fizičke aktivnosti sa laganim istezanjem. Na ovaj način bićete sigurni da obavljate nešto dobro za vas i vaše telo.

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas183
Juče243
Nedeljno1167
Mesečno3344
Ukupno669763

Currently are 17 guests and no members online