Uzroci povreda

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Često smo svedoci nastanka raznoraznih povreda na treningu. Ukoliko trenirate naporno i svakodnevno u principu stalno rizikujete od nastanka povreda, međutim ako to obavljate na pravi način i uz odgovarajuće tehnike i brinete o sebi tokom vežbanja sprečićete njihov nastanak i omogućićete pravilan razvoj tela.

 

1) Nedovoljno zagrevanje pre fizičke aktivnosti vrlo lako može dovesti do povrede. Ukoliko još uvek hladni krenemo u rad sa velikim opterećenjem ili radimo težak intervalni trening mi svoje telo izlažemo sigurnoj povredi. Naši mišići nisu čelične opruge koje možemo "tegliti" onda kako nam to odgovara već zahtevaju određenu pripremu ili će svakako doći do pucanja.

2) Nepravilna tehnika u izvođenju određenog pokreta je takođe čest vid nastanka povrede. Može dovesti do blagog istegnuća pa i do cepanja mišića. Zglobovi su delovi tela na koje se treba obratiti posebna pažnja jer su stalno u pokretu. Povrede zgloba najčešće nastaju direktnim udarcem ili prekomernim pokretima koji su izvan fiziološkog  pokreta zgloba. Upale tetiva i pripoja su takođe uslovljen nepravilnom tehnikom u izvođenju pokreta. Zato se uvek savetuju veoma male težine sa kojima ćemo savladati određeni pokret i pravilno izvođenje.

3) Prečesto treniranje - troši energiju i odlaže napredak. Kada imamo upalu mišića zbog nagomilane mlečne kiseline koja može trajati i do 7 dana i nastavimo sa istim tempom kao prethodnog dana radeći istom mišićnom grupom izlažemo sebe opasnosti od povrede jer dolazimo u situaciju pretreniranosti, naše telo ne napreduje a mišići su iscrpljeni od teških treninga. Rešenje je da skraćujemo naše treninge i ukoliko su upale velike smanjujemo opterećenje i intenzitet kojim vežbamo.

4) Nedostatak koncentracije - ukoliko ste nečim opterećeni, imate velike probleme i preokupirani ste vrlo je verovatno da nećete biti skoncentrisani na vaš trening i da može doći do povrede. Bez obzira na koji se trening radi uvek morate biti u fokusu i potpuno usredsređeni, trenirajte pametno i to vreme rezervišite samo za sebe.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas202
Juče240
Nedeljno691
Mesečno2868
Ukupno669287

Currently are 12 guests and no members online