Suočavanje sa povredama

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Suočavanje sa sportskim povredama zahteva i psihičku i fizičku rehabilitaciju. Oporavak obično fokusiramo samo na fizičko "isceljenje", ali je vrlo važno uključiti posebne tehničke i psihološke veštine kako bi sportista savladao neuspeh, postao sigurniji i otporniji i što lakše prihvatio nastalu povredu.

Bez obzira kakva je povreda u pitanju, sportisti uglavnom burno reaguju sa velikim spektrom emocija koje često uključuju bes, tugu, pa čak i depresiju. Na povredu se gleda kao na neku nepravednu i nezasluženu stvar za svakog ko se bavi zdravim načinom života i fizički je aktivan. Međutim, ukoliko je povreda već nastala treba je normalno prihvatiti, prevazići negativne emocije i prigrliti pozitivnu strategiju.

 

Saznajte više o vašoj povredi

knee-injury-2

Prikupite što više informacija o uzroku, lečenju i prevenciji povrede. Naučite kako da razgovarate sa svojim lekarom i šta bi trebalo da ga pitate o vašoj povredi:

  • Koja je dijagnoza moje povrede (koju vrstu povrede imam)?
  • Koliko dugo će trajati oporavak?
  • Koji tretman ću da primam?
  • Šta mogu da očekujem tokom rehabilitacije?
  • Da li postoje alternativne vežbe koje bih mogao da radim?
  • Koji su potencijalni znaci upozorenja koji bi isticali da je povreda u gorem stanju?

Potpunim razumevanjem vaše povrede, imaćete dovoljno informacija kako bi znali šta da očekujete od procesa rehabilitacije, imaćete manji osećaj anksioznosti a veći osećaj kontrole.

 

Prihvatite odgovornost vaše povrede

sports injury

Odgovornost ne znači da je povreda nastala vašom krivicom, ali morate prihvatiti trenutno stanje i znati da ste trenutno vi jedini koji može uticati na brzo ozdravljenje.

Najbitnije u ovom trenutku je da održite pozitivan stav. Prihvatite sve odluke vašeg lekara ili trenera u ovom trenutku i počnete sa svojim tretmanom. Kao što ste fokusirani na svoj trening  tako sada morate biti fokusirani samo na jednu jedinu stvar - potpunu rehabilitaciju povređenog dela.

Dosta istraživanja pokazuje da ubrzanje procesa izlečenja može biti izvedeno putem samo-hipnoze ili samosvesnog razmišjanja o ozdravljenju. Slike koje stvarate koristeći sva čula, osećaje i senzacije doprineće željenom ishodu i prevazići sadašnje stanje povrede.

 

Podrška

Trenutno stanje u kome se nalazite verovatno će iziskivati tokom perioda izlečenja izolovanje od vaših saigrača, trenera i prijatelja. Vrlo je važno da održavate kontakt sa njima. Vaši saigrači, prijatelji i treneri mogu da osluškuju vaše potrebe i pomognu vam da prevaziđete bes, da ponude savet ili ohrabrenje tokom perioda rehabilitacije. Samo saznanje da ne morate sami da se suočavate sa povredom umnogome će vam olakšati. Dakle, budite u svlačionici, na klupi u teretani ili igralištu, budite vidljivi tako što ćete pokazivati da ste i dalje aktivan član grupe.

 

Postavite ciljeve

To što trenutno imate povredu, ne znači da ne morate i dalje da postavljate ciljeve i da planirate. Umesto na trening, sadašnji ciljevi će biti fokusirani na što brži oporavak. Pomoćiće vam da ostanete motivisani i potpuno usredsređeni na vaš oporavak. Sarađujte sa vašim terapeutom ili lekarom, jer oni mogu da vam pomognu u postizanju realnog cilja vašeg oporavka. Nemojte da krećete prerano u program treninga misleći da je oporavak prošao, jer može nastati još veća povreda i potpuno vas sprečiti od daljeg bavljenja sportom. Sada je važno da znate da imate povredu i da prihvatite načine kojim morate da se ophodite.

 

Alternativni trening

U zavisnosti od vrste povrede koju imate, možda ćete biti u mogućnosti da izmenite vaš trening ili uradite alternativni trening. Konsultujte se sa svojim lekarom, trenerom ili terapeutom kako bi uspostavili dobar program alternativnog treninga. Treninzi mogu biti kreirani u skladu sa vašim potrebama oko rehabilitacije ili održavanja kardiovaskularnog zdravlja. Veoma je bitno da u toku ovog perioda smanjene aktivnosti povedete računa i o svojoj ishrani i nutritivnom zdravlju. Česti su slučajevi prejedanja sportista u toku povrede i nabacivanja viška kilograma koji mogu otežati vraćanje kondicije nakon perioda ozdravljenja.

 

Preporuke

Sa dovoljno informacija o vašoj povredi, prihvatite je sa pozitivnim razmišljanjem, poslušajte savete lekara, terapeuta i trenera, budite strpljivi i verujte u brzi oporavak. Pokušajte sa alternativnim programima treninga i obratite pažnju na svoju ishranu tokom perioda ozdravljenja. Povrede mogu nastati u svakom trenutku bez obzira da li ste profesionalni ili amaterski sportista, najbitnije je da ih zalečite potpuno i da se nakon toga lagano vraćate u vaš trening.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas12
Juče243
Nedeljno996
Mesečno3173
Ukupno669592

Currently are 16 guests and no members online