Povrede kolena

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Anatomija kolena

koleno

Zglob kolena (articulatio genus) jedan je od najkompleksnijih zglobova u ljudskom telu. Omugućava pokrete pregibanja (flexio), opružanja (extensio) i ograničene pokrete spoljašnjeg i unutrašnjeg obrtanja (rotatio). Čine ga tri kosti sa svojim zglobnim površinama: butna kost (femur), golenjača (tibia) i čašica (patella). Zglobne površine ove tri kosti obuhvaćene su čvrstom vezivnom opnom, tzv. zglobnom čaurom (capsula articularis) koja daje čvrstinu zglobu kolena, a istovremeno dozvoljava i pokrete unutar normalnih granica za ovaj zglob. Zglobnu čahuru, sa spoljašnje strane, pojačavaju zglobne veze (ligamenta): prednja, čašična veza (lig. patellae), bočne, spoljašnja (lig. collaterale fibulare) i unutrašnja (lig. collaterale tibiale), i zadnje veze koje predstavljaju pojačanja tetiva okolnih mišića. Unutar same zglobne šupljine nalaze se dve snažne ukrštene veze, prednja (lig. cruciatum anterius) i zadnja (lig. cruciatum posterius), koje direktno povezuju zglobne površine butne kosti i golenjače.

 

Kako se povređuje

kolena plavo

Povreda ligamenta kolena je, u poslednje vreme kod sportista, u porastu.Često možemo čuti da se povrede kolena nazivaju i sportsko koleno. U čak 80% slučajeva ruptura je rezultat nekontakne povrede. Česti su slučajevi da sportista samo padne u sred utakmice iako oko njega nema nikoga od protivničkih igrača. Mehanizam povrede je najčešće tzv. valgus-spoljašnja rotacija kada stopalo ostane fiksirano za podlogu, a istovremeno dođe do prekomerne rotacije u zglobu kolena. U ređim slučajevima do povrede ovog ligamenta može doći usled forsirane hiperekstenzije kolena. Ruptura može biti parcijalna ili potpuna, a nažalost, veoma često je udružena sa povredama drugih ligamenata (najčešće je u pitanju lig. collaterale tibiale), kapsule, hrskavice ili meniskusa.

Pri povređivanju, možemo čuti zvučni fenomen kao da nešto pukne u kolenu, zvuk podseća na onaj kada se prelomi štapić. Širok je spekar tegoba koje sporista navodi. Bol u kolenu može biti blag ili oštar, može biti stalno prisutan ili povremen. Obim pokreta u zglobu kolena može biti smanjene ili povećane amplitude, može se javiti osećaj nestabilnosti kolena.

 

Simptomi

Simptomi koji se javljaju kod povrede kolena mogu biti:

  • bol - obično se javlja pri odredjenim pokretima i često ima jasnu lokalizaciju. Bol udružen sa pojavom otoka kolena ukazuje na verovatno oštećenje meniskusa ili hrskavice u zglobu kolena. Preporučuje se pregled lekara specijaliste koji se bavi lečenjem kolenog zgloba.
  • otok - Povrede i promene u zglobu kolena često su praćene pojavom otoka u kolenom zglobu. Postoje dva tipa otoka kolena. Prvi je  izliv krvi u kolenom zglobu (hemartros) a drugi upala zglobne kapsule (sinovitis). Hemartros se javlja nekoliko sati nakon povrede i obično je koleno tada i jače natečeno. Prisustvo krvi u kolenu je posledica ozbiljnije povrede neke od anatomskih struktura u zglobu kolena. Sinovitis predstavlja reaktivnu upalu zglobne kapsule i javlja se kao mehanizam odbrane zbog neke promene u kolenu (povreda meniskusa, oštećenje hrskavice – gonartroza ili hondromalacija).
  • nestabilnost- Nakon prekida ligamenata kolena (ukrštenih ili kolateralnih) javlja se osećaj nestabilnsti kolena. Ovaj osećaj se javlja najčešće pri pokretima promene pravca. Osećaj nestabilnosti u kolenu se nekada može javiti i kod izražene slabosti (hipotrofije) mišića kvadricepsa. Takodje, kod iščašenja čašice kolena javlja se osećaj da je koleno nestabilno, zbog gubitka ekstenzornog mehanizma kolena.
  • blokada pokreta - predstavlja nemogućnost punog opružanja (ekstenzije) u zglobu kolena. Najčešći uzrok blokade kolena je prisustvo slobodnog tela u kolenu ili povreda meniskusa. Slobodno telo u kolenu je prisutno kao posledica neke ranije povrede i radi se najčešće o delu hrskavičavog ili koštanog tkiva.
  • krepitacije - to su zvučni fenomeni koji se javljaju pri pokretima u zglobu kolena, mogu biti bezazlene prirode, ili su znak ozbiljnijeg problema unutar kolena. Uzroci su različiti – slobodna tela, povreda meniskusa, nepravilna pozicija čašice, oštećenje zglobnih površina (hondromalacija ili gonartroza). Zvuk pukota ili klika pri pokretu kolena može se javiti zbog prisustva slobodnog tela ili pocepanog dela meniskusa. Ukoliko nema bolova, blokade kolena ili ponavljanih otoka, odstranjivanje nije neophodno.

 

Postavljanje dijagnoze

Fizikalnim pregledom se može uočiti intezivni otok kolena (hemartros-izliv krvi u zglob). Ukoliko pritisak prstom u predelu otoka ostavlja udubljenje (tzv. testasti otok) i ukoliko je koleno ”toplo”, može se pretpostaviti da je došlo do rupture neke od veza kolena, koja je prouzrokovala izliv krvi u sam zglob. Testovima kao što su Lahmanov test, test prednje fioke i pivot shift test dokazuje se nestabilnost zglobova kolena koja je nastala usled rupture. Međutim, ukoliko je izliv krvi u koleno previše velik i ukoliko su bolovi intezivni ove testove nije moguće izvesti u akutnoj fazi povrede. U tom slučaju magnetna rezonanca jedna je od mogućih dijagnostičkih metoda ali klinički pregled ipak ima prednost u postavljanju konačne dijagnoze. Česti su slučajevi da magnetna rezonanca pokaže jedno, a da prilikom "otvaranja" kolena ortoped vidi nešto sasvim drugo. Definitivna dijagnoza postavlja se artroskopijim, hirurškom intervencijom koja se izvodi u lokalnoj anesteziji, pri čemu se u zglobnu šupljinu uvodi mikroskop kojim se tačno vidi koji elementi kolena su oštećeni.

 

Koje ligamente možemo povrediti

Kolateralni ligamenti kolena 

  • imaju zadatak da se suprostavljaju silama koje teže da sa jedne ili druge strane razdvoje kondile femura i tibije. Povrede medijalnog kolateralnog ligamenta javljaju se u tri stepena u zavisnosti od težine povređivanja. Prvi stepen karakterišu distenzione povrede (elongacione distorzije) kod fudbalera i skijaša. Povreda je praćena oštrim bolom, ali sportista nastavlja sa sportskom aktivnošću. Za ovu povredu karakteristični su bolovi u toku noći  i sportista često ne može normalno da spava. Drugi stepen karakterišu povrede koje su sa delimičnim rascepom ligamenata (laceraciona distorsia), javlja se najčešće na medijalnom ligamentu i sa neposrednom pojavom otoka zbog prisutne hemoragije. Bolna osetljivost je najčešće na jednom od ligamentarnih pripoja koja se pojačava laterizacijom potkolenice, naročito na spoljnu rotaciju u lakoj fleksiji. Treći stepen su povrede najtežeg oblika i to su najčešće rupturacione distorzije. U trenutku povređivanja sportista oseti žestok bol uz utisak da je isčašeno koleno. Pri pokušaju da nastavi sportsku aktivnost sportista ima osećaj da će mu potkolenica skliznuti ispod femura prema unutrašnjem delu.

 

Ukršteni ligamenti kolena

Direkno se suprostavljaju silama koje nastoje da razdvoje zglobne površine femura ili pomere tibiju ispod femura napred ili pozadi. 

  • Prednji ukršteni ligamentdug je oko 4 cm i zategnut je u punoj ekstenziji pri fleksiji od 20 do 50 stepeni. Najčešće se povređuje sa medijalnim kolateralnim ligamentom i to najčešće u abdukciji, hiperekstenziji, hiperfleksiji, i spoljašnjoj rotaciji. Istegnuće ligamenta, a posebno prednje ukrštenog je česta sportska povreda. Njegov osnovni zadatak je da poveća stabilnost kolenog zgloba. Istegnuće ligamenta se relativno brzo rešava, dok naprsnuća sa sobom povlače i kidanje hrskavice kolena (meniskusa, najčešće medijalnog). Povreda nastaje usled jakog i silovitog udarca u koleno i iskretanja kada je koleno savijeno i hiperekstenziji (kada je ispruženo). Ova povreda je česta u kontaktnim sportovima, u sportovima sa loptom, u zimskim sportovima, a ligament se može pokidati i nehotičnim saplitanjem i gaženjem fudbalske ili teniske lopte.
  • Zadni ukršteni ligament je po sastavu čvršći od prednjeg ligamenta. Prilikom ekstenzije kolena zateže se zadnji deo, a prilikom fleksije prednji deo ligamenta. Pri spoljnoj rotaciji potkolenice zateže se zadnji deo, a pri unutrašnjoj rotaciji potkolenice pod tenzijom je ceo ligament. Povreda ovog ligamenta nastaje forsiranom spoljnom rotacijom femura  sa fiksiranim stopalom i kolenom u fleksiji i adukciji. Povreda može nastati i forsiranim pomeranjem potkolenice unapred pri flektiranom položaju ili pri padu na flektorno koleno, kada sile deluju na gornji deo tibije.
  • Zadnji ligament pojačava zadnju zglobnu čauru kolena  i suprostavlja se silama hiperekstenzij. U težim slučajevima ovi mehanizmi mogu uzrokovati avulzione prelome tibijalnih bodlji ili avulzione rupture ukrštenih ligamenata.

Lečenje svežih ligamentarnih povreda u akutnoj fazi je operativna procedura i obavlja odmah, jer funkcionalni rezultati su mnogo bolji nego li operativni zahvati kod hronične nestabilnosti.   

 

Lečenje povrede

led na koleno

U akutnoj fazi povrede primenjuje se RICE metoda (Rest - odmor, Ice - led, compression - kompresija i elevation - podizanje povređenog dela na višlju podlogu).  Ruptura LCA zahteva hirurško lečenje nakon čega sledi rehabilitacija od 6-12 meseci. Ruptura nastaje ili kao posledica direktnog udarca u proksimalni deo golenjače (tibia), ili kao posledica hiperekstenzije ili fleskije kolena. Potpuni oporavak smatra se nakon dobijanja punog opsega pokreta kolena, kao i vraćanje mišića kvadricepsa u prvobitno stanje u smislu snage, mase i izdržljivosti.

Kod izolovane i manje povrede kolena lečenje je neoperativno. Primenjuje se "RICE" metoda, imobilizacija i fizikalna terapija uz jačanje mišića kvadricepsa i zadnje lože. Povratak na sportske aktivnosti moguće su nakon 6-12 nedelja.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas191
Juče240
Nedeljno680
Mesečno2857
Ukupno669276

Currently are 35 guests and no members online