Povrede lakta

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Lakat je složeni zglob koga formiraju tri kosti, a to su: nadlaktična kost (humerus), lakatna kost (ulna) i palčana kost (radius). Prisutni su ligamenti, tetive i burse. Funkcija lakta odnosi se u pomaganju savijanja ručnog zgloba i sakupljanja prstiju.

 

Teniski lakat

Povreda pod nazivom teniski lakat čest je uzrok bola u laktu. Teniski lakat je upala tetive koja povezuje mišiće ekstenzore sa spoljašnjim epikondilom. To su dugi mišići sa spoljne strane podlaktice koji pomažu da se otvori i ispravi šaka i ručni zglob. Prema nazivu, najčešće se javlja kod sportova sa reketom, kod kojih dolazi do prekomernog korišćenja nadlaktice čime se povećava rizik od povrede. Ostali faktori koji mogu uticati na razvoj ove povrede su: nedostatak snage, slaba tehnika, dugotrajno ili intenzivno treniranje. Premda postoji sumnja da je napetost žica teniskog reketa povezana s pojačanom snagom udarca na mišiće nadlaktice malo je dokaza koji bi podržali teoriju povezanosti opsega hvata reketa i simptoma teniskog lakta. Zato kod izbora reketa treba obavezno konsultovati stručna lica (trenere). Mehanizam povrede je vezan za mišiće koji se pripajaju na lateralnom epikondilu humerusa a to su: m. ekstenzor carpi radialis longus i brevis, m. ekstenzor carpi ulnaris, m. ekstenzor digitorum, m. ekstenzor digiti minimi, m. supinator i m. anconeusu. Pri udarcu lopte dolazi do napetosti ekstenzornih mišića podlaktice. Svaki takav udarac u obliku mikrotraume završava se na gornji pripoj tih mišića i posle čestih ponavljanja mikrotraumatko delovanje dovodi do mogućnosti za nastanak povrede.

Ova povreda nastaje usled stalnog ponavljanja pokreta, najčešće nepravilno izvedenog bekhenda, slabe tehnike prilikom servisa i slabo razvijenih ekstenzornih mišića. Javlja se kod tenisera, dizača tegova, u kuglanju, skijanju, kućnim poslovima i kod direktnog udarca.

 tennis-elbow-Symptoms

Simptomi

Javlja se jak bol sa spoljašnje strane lakta, a može da se proširi i na podlakticu. Nastanak bola ograničava normalne pokrete rukovanja, držanja predmeta u ruci, okretanje kvake i sl. Prevencija povrede odnosi se na pravilan izbor reketa koji mora biti dobro našpanovan, a grif mora biti adekvatan ruci tenisera. Obratite pažnju na držanje reketa, stil i tehniku izvođenja pokreta, jer svako nepravilno izvođenje pokreta može izazvati manje mikrotraume koje se mogu pretvoriti u povredu.

 

Lečenje

Za početak, preporučljivo je prestati sa svim aktivnostima koje prouzrokuju bol i angažuju povređeni deo. Prilikom nastanka povrede možete iskoristiti RICE metodu lečenja (rest - odmor, ice - led na povređeni deo, compression - kompresija, pritisak, i elevation - podizanje povređenog dela). Ova metoda može smanjiti oticanje i ublažiti bolove. Preporučljivo je mirovanje do dve nedelje a potom se može u zavisnosti od veličine povrede krenuti sa fizikalnim tretmanom (laser, ultrazvuk, magnetno impulsno polje i diodinamik). Ukoliko svi ovi postupci ne daju nikakve rezultate indikovana je hiruška intervencija.

Pravovremena dijagnoza, obustavljanje fizičkih aktivnosti koje angažuju povređeni deo i lečenje važni su za sve one koji pate i imaju ovu vrstu povrede.

 

Isčašenje lakta

Nastaje uglavnom padom na ruku koja je ispružena u laktu. Dolazi do razdora zglobne čaure, koronoidni nastavak se uzdigne i sklizne iz svog ležišta preko trohleje nadlaktične kosti i zaustavlja se u jami olekranona. Dolazi do potiskivanja podlaktice prema gore duž nadlaktice a popuštanjem sile napeti flektori podlaktice kontrahuju se i dovode lakat do 120 stepeni. Subluksacija i luksacija ovog zgloba najčešće se javlja kod rvača, džudista, gimnastičara i u sportovima sa loptom.

Subluksaciju i luksaciju karakteriše intenzivan bol i postoji velika sličnost kao kod preloma. Dolazi do deformiteta zgloba sa velikim oteklinama i podlivima, a u nekim slučajevima dolazi i do kompresija na nerve. 

 

Lečenje

Ukoliko je nastala luksacija, mora se uraditi ponovna repozicija, tj. vraćanje u prvobitni položaj, ako je moguće što pre dok se ne pojavi spazam mišića ili grč. Imobilizacija obično traje nekoliko nedelja, a onda se kreće na: hidro  terapiju (bazen ili kupke), elektrostimulaciju, elektroforezu (kombinacija angaletik, kortikostereoid), diodinamik, oligotermičke doze, magnetoterapija, kinezi terapija. Otvorene luksacije, habitulne i rekurentne obavezno se leče operativnim putem, i drenažom povređenog zgloba. Luksacije nastala od piogenih infekcija u zglobu tkz. patološke leče se operativnim putem ali se ostvaruje samo palijativni efekat.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas14
Juče243
Nedeljno998
Mesečno3175
Ukupno669594

Currently are 18 guests and no members online