Povrede stopala i skočnog zgloba

Povrede stopala i skočnog zgloba - 5.0 out of 5 based on 4 votes
User Rating:  / 4
PoorBest 

 

Jedne od najčešćih povreda u sportu predstavljaju uganuća sa povredama spoljašnjih ligamenata (oko 85%) i nastaju pri izvrtanju (inverziji) stopala. Ređe povrede (oko 3%)  pogađaaju unutrašnju (medijalnu) stranu skočnog zgloba. 10 do 30% svih sportskih povreda skočnog zgloba povezano je sa uganućima. 40% svih uganuća skočnog zgloba za posledicu može imati hronične promene na zglobu i njegovoj okolini.

STOPALO1

Građa skočnog zgloba

Skočni zglob (gležanj) i stopalo čine jednu funkcionalnu celinu koju gradi 28 kostiju (2 kosti potkolenice i 26 kostiju stopala). Skočni zglob predstavlja vezu između dve kosti potkolenice (tibija i fibula) i jedne kosti stopala (talus). Kosti stopala su takođe spojene malim zglobovima. Čvrstoću zglobovima daju ligamenti, mišići i tetive mišića.

Zahvaljujući složenom sklopu stopala svakodnevno napravimo 8 do 20.000 koraka. Stopalo predstavlja glavni oslonac preko koga se odvijaju gotovo svi pokreti čoveka: hodanje, trčanje, skakanje, kao i osećaj ravnoteže. Pri svakom odskoku i doskoku dolazi do snažnog stresa na stopalo i nožni zglob, koji se potom dalje prenosi na kolena, kukove i kičmu. Snaga stopala i skočnog zgloba dolazi najviše do izražaja u atletskim skakačkim disciplinama - troskok, skok u vis, skok u dalj, a posebno kod sportova kao što su - fudbal, košarka, rukomet, odbojka itd.

 

Povrede skočnog zgloba

Povrede mogu nastati pri obavljnju sportskih aktivnosti, ali i svakodnevnih drugih aktivnosti (pri neopreznom hodu po neravnom terenu ili po klizavim podlogama, ali i u slučaju da pogrešno zakoračimo).

Uganuće

Kao što smo i ranije napomenuli, od svih povreda, uganuće skočnog  zgloba se najčešće javlja. Nastaje u trenutku kada sile koje deluju na stopalo postanu prejake, iznenadne ili se dešavaju u smeru u kome stopalo nema dovoljnu zaštitu. Kada se desi uganuće, dovodi do oštećenja mekog tkiva zgloba, pre svega ligamenata, tetiva. mišića, ali i zglobnih hrskavica. Od svih uganuća, 80% spada u pokrete uvrtanja stopala. Pri tome se javlja veoma jak i oštar bol nakon čega se vrlo brzo stvara otok na mestu oštećenog mekog tkiva. U zavisnosti od stepena oštećenja ligamenata skočnog zgloba, razlikujemo tri stepena uganuća:

Prvi stepen - javlja se kod istegnuća ligamenata, otok i bol su minimalni ili uopšte ne postoje, obično nije oštećena funkcija stopala;

Drugi stepen - javlja se kod delimičnog naprsnuća ligamenata i tada se javlja jači bol, otok i ukočenost zgloba (delimično isčašenje);

Treći stepen - javlja se kod potpunog prsnuća ligamenata i zglobne čaure, prisutan je veoma jak bol, veliki otok i izrazita ukočenost zgloba (isčašenje).

Kao posledica čestih uganuća na skočnom zglobu mogu nastati tzv. degenerativne promene zbog trošenja i korišćenja zglobne hrskavice što postepeno dovodi do artroze samog zgloba.

povreda-skocnog-zgloba

"Kissing" povreda

Ova povreda je veoma česta kod fudbalera a nastaje kao posledica sudara između unutrašnje kosti potkolenice (tibija) i kosti stopala (talusa), a karakteriše se postojanjem koštane izrasline na prednjem delu tibije. Ta koštana izraslina prilikom pokreta kao što su čučanj ili doskok usled sudara s kostima stopala ostavlja udubljenje. Ovi su pokreti praćeni bolom, otokom i ograničenjem pokreta.

 

Povrede Ahilove tetive

Na trećem mestu svih povreda skočnog zgloba su povrede tetive koja je zajednička za dva mišića koja se nalaze na zadnjoj strani potkolenice i naziva se Ahilova tetiva. Promene na Ahilovoj tetivi mogu biti posledica upala i trauma.

Upala na mestu Ahilove tetive nastaje kao posledica nošenja neadekvatne obuće, dužeg trčanja, hodanja ili stajanja na tvrdoj podlozi. Osnovni simptom je bol, a vremenom se može javiti i šepanje i nemogućnost hodanja.

Ahilova tetiva može delimično ili potpuno puknuti kao rezultat naglog telesnog napora ili sportske aktivnosti. Ova povreda je češća kod rekreativaca u odnosu na aktivne sportiste.

 

Petni trn

Na donjoj strani stopala nalazi se tkz. plantarni ligament koji se pruža od petne kosti sve do prstiju. Kod intenzivnih fizičkih aktivnosti koje uključuju dugo hodanje, trčanje ili stajanje uz nošenje neadekvatne obuće, može dovesti do upale ligamenata i to najčešće na mestu gde se povezuje za petnu kost. Ova promena se uočava bolom u peti koji je najjači ujutru odmah nakon ustajanja. U najtežim slučajevima, bolovi mogu sprečiti normalno hodanje. Ovo bolno stanje češće se javlja kod žena, gojaznih osoba, osoba sa ravnim stopalima i svih onih osoba čija je profesija povezana sa dugim hodanjem ili stajanjem na tvrdoj podlozi.

 

Lečenje povređenog skočnog zgloba

Lečenje skočnog zgloba sprovodi se u tri faze sa ciljem potpunog funkcionalnog osposobljavanja sportiste sa minimalnim rizikom za ponovno povređivanje. Ukoliko postoji krvarenje na povređenom mestu primenjujemo krioterapiju i kompresivni zavoj.

Prva faza - obuhvata period od 48-72h od nastanka povrede. U ovoj fazi primenjujemo princip akutnog lečenja povrede pod imenom RICE (rest - odmor, ice - led, compresion - kompresija, elevation - podizanje). Primenjuje se stavljanje leda na povređeno mesto, bandažiranje elastičnim zavojem, fiksiranje i mirovanje sa podignutom nogom. Tretman sa ledom se u početku primenjuje na svaka 2-3 sata. Cilj ove faze je borba protiv nastanka otoka i hematoma;

Druga faza - obuhvata bandažiranje ili imobilizaciju u trajanju od 1-3 nedelje u zavisnosti od težine povrede. Kod sumnje na kidanje ligamenata postavlja se imobilizacija (gips), dok je kod istegnuća dovoljna elastična bandaža sa mirovanjem. Kada otok i bol nestanu počinje se sa postepenim vežbama opružanja i pregibanja stopala (fleksija, ekstenzija) sa strogim izbegavanjem pokreta izvrtanja i rotacije (inverzija, everzija);

Treća faza - u ovoj fazi simptomi su se povukli i moguć je pun oslonac na nogu. Tokom ove faze kreće se sa laganim vežbama za jačanje mišića koji daju podršku i stabilnost skočnom zglobu. Tokom rehabilitacije povrede skočnog zgloba primenjuju se različite metode fizikalne terapije za otklanjanje bola, otoka i podsticanje regeneracije tkiva na mestu povrede. U tu svrhu aplikuju se hidroterapija, toplo-hladne kupke, ultrazvuk, elektroterapija, magnetoterapija, laser...). Važno mesto ima i primena kineziterapije, kao i postavljanje kinezitejpinga.

 

Kako izbeći povrede

  • izbegavajte nošenje uske, krute i neudobne obuće, kao i one sa visokim potpeticama;
  • održavajte umerenu telesnu težinu;
  • vodite računa o rastu i razvoju stopala vašeg deteta;
  • jačajte mišiće stopala medicinskom gimnastikom;
  • izbegavajte koliko god možete dugoročno stajanje;
  • ukoliko se bavite nekom fizičkom aktivnošću, sprovodite pravilne sportske tehnike (posebno kod skokova i trčanja), i izbegavajte izvođenje naglih i intenzivnih pokreta.

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas12
Juče243
Nedeljno996
Mesečno3173
Ukupno669592

Currently are 27 guests and no members online