Vrste povreda - 5.0 out of 5 based on 2 votes
User Rating:  / 2
PoorBest 

Muskuloskeletne povrede su verovatno najuobičajnije povrede koje se događaju kako kod aktivnih sportista tako i amatera, i one su najčešći razlog zašto pojedinci prestaju da budu aktivni. Kako biste sprečili nastanak ovih povreda morate da se usredsredite na sledeće oblasti: snagu, elastičnost i mišićnu izdržljivost. Do povreda može doći u bilo kom trenutku bez obzira da li se osoba bavi aerobnom izdržljivošću (kardio) ili u radu na mišićnoj masi sa težinama.

 

Vrste tkiva

Kada govorimo o povredama, treba da imamo u vidu četiri vrste telesnih tkiva:

- mišić;

- tetiva;

- ligament;

- kost.

 

Mišićno tkivo

Ovo tkivo je sposobno da izdrži ogromne količine naprezanja. Mišićna tkiva deluju dao opruge tela i one mogu da amortizuju ogromne količine udara. Ona omogućavaju kretanje tela. Sprečavanje povreda mišića i zglobova zavisi od snage i elastičnosti mišića.

Povredu mišićnog tkiva nazivamo istegnuće ili ruptura mišića i možemo ih klasifikovati kao blaga, umerena ili teška. Blaga i umerena istegnuća se lakše zaceljuju dok teška istegnuća mogu da izazovu potpuno kidanje mišića i teže se zaceljuju. Ove povrede se zaceljuju tkivom pod imenom kolagensko tkivo, koje nije elastično. Ono dolazi do mesta povrede i postavlja se po neorganizovanom šablonu i u tom trenutku ono je veoma slabo. Samim tim veoma je važno da se započne sa izvesnim stepenom istezanja, dodajući postepeno opterećenje u radu povređenog mišića kako bi potpomoglo organizovanje i jačanje kolagenskog tkiva. 

 

Tetivno tkivo

Predstavlja drugi deo mišićne grupe koja može da se povredi. Tetive povezuju mišiće sa kostima. Povrede tetiva se sporije zaceljuju iz razloga jer se tetivna zona mišića snabdeva manjom količinom krvi.

 

Ligamentno tkivo

Ligamenti su neelastična tkiva koja povezuju međusobno kosti. Nalaze se oko zglobova, a kada se povrede, oni se kontrahuju kao što to rade mišićna tkiva kako bi zaštitila povređenu zonu. Kada se istegnu, ligamenti omogućavaju veće kretanje zglobova, i time iziskuje veće ojačanje okolnih mišićnih tkiva. Kapsule koje okružuju zglobove i obezbeđuju im stabilnost mogu da pretrpe teža uganuća i prouzrokuju teža i ozbiljnija oštećenja i isčašenja zglobova.

 

Koštano tkivo

Kost je jedino tkivo u našem telu koje kada se povredi, samo se popravlja poptuno istom vrstom tkiva. Povrede kostiju nazivamo fraktura ili prelom. Mogu da nastanu od prekomernih naprezanja i obično su praćene velikim traumama. Obično se u trenutku povrede čuje "pucketanje" i osetan bol što je znak da je došlo do preloma. 

 

Znaci i simptomi zapaljenja

Veoma je važno da svako od vas bude u mogućnosti da prepozna određenu povredu i proces zapaljenja kako bi znao kako dalje da odreaguje. Možemo razlikovati sledeće tipove i simptome zapaljenja:

  • Povećana temperatuta - dešava se iz razloga povećanog protoka krvi koje dolazi do povređenog mesta zbog povređenih krvnih sudova i potrebe da se ta zona snabde većim brojem belih krvnih zrnaca koje zaceljuju nastalu povredu. Iz tog razloga nikako ne koristiti tople obloge na svežu povredu koje mogu samo pojačati reakciju;
  • Crvenilo - takođe nastaje usled većeg protoka krvi kroz povređenu zonu;
  • Otok - oštećenje ćelija, malih kapilara i limfnih sudova u toj zoni može da izazove isticanje izvesne količine tečnosti, kada kažemo "rana plače";
  • Bol - nastaje usled povećanog oticanja rana usled pritiska na nervne završetke;
  • Gubitak funkcije - često se dešava iz razloga otoka u toj zoni i mišića koji okružuju povredu kako bi je "zaštitili" i takođe izaziva povećanje bola.

 

Šta može biti povređeno

Najčešće povrede povezane su sa leđima, rukama ili nogama, ali znajte da se povreda može javiti na bilo kom delu tela uključujući glavu, vrat, polne organe, stopala i sl.

 

Povrede glave i vrata

Ovakve povrede uključuju potrese, kontuzije, prelome i hematome.

  • potresi - nastaju zbog nasilnog potresanja ili šoka na glavi koji može prouzrokovati privremeno uzrdmavanje mozga. Ukoliko je dovoljno jak potres ili se ponavlja može dovesti i do oštećenja mozga;
  • hematom - krvarenje ili nakupljanje krvi između slojeva tkiva koji pokrivaju mozak ili su u mozgu i možemo ga nazvati i unutrašnje krvarenje;
  • kontuzija mozga rezultat je traume mozga.  Kontuzije mozga mogu rezultirati produženim gubitkom svesti, ali nema oticanja mozga ili sekundarnog krvarenja - oporavak od kontuzije je uglavnom brz;

Sve ove povrede mogu biti izazvane padovima, nasilnim potresima glave ili udarcima u glavu.

Ali mnogo opasnije povrede jesu povrede vrata. Vrat možete povrediti iznenadnim traumatskim povredama u sportovima kao što su jahanje, padobranstvo, alpinizam, ronjenje, gimnastika, ragbi, džudo ili boks. Povrede vrata uključuju prelome, kontuzije, uganuća i istegnuća. Većina vratnih povreda povezana je sa povredama glave koje se javljaju udarcima ili potresima. Povrede vrata može izazvati i preveliki pritisak koji može da izazove bol na jednom mestu ili jednoj strani vrata. 

Ukoliko je povreda vrata ozbiljna obavezno je pričvrstiti glavu i vrat, i sprečiti dalje produbljivanje povrede. Ukoliko osoba leži na zemlji u nesvesti, ne pokušavajte da je pomerite ili da joj pomerate glavu. Osoba u ovoj situaciji može imati velike povrede glave ili vrata koje mogu pomeranjem dovesti i do trajne paralize pa čak i smrti. U sportovima ovakve povrede se javljaju uglavnom u kontakt sportovima i u sportovima u kojima sportisti imaju potencijal da padaju, kao što je jahanje.

 

Povrede leđa

Ovakve povrede uključuju uganuća, prelome, kontuzije, istegnuća izazvanih prevelikim okretanjima ili velikim savijanjem leđa prilikom podizanja tereta ili padova. Ovakve povrede se mogu javiti u sportovima poput dizanja tegova, fudbala, klizanje, gimnastika, ples, bejzbol ili košarka.

 

Povrede polnih organa

Kada su u pitanju ovakve povrede, momci obično imaju potencijal da više pate od devojaka. S obzirom da u sportovima često ne možemo da zaštitimo polne organe povrede mogu biti česte. Uvek kada je to moguće momci bi trebali da nose zaštitne korpice jer neželjeni kontakt ne možete predvideti.

Povrede materice i jajnika kod žena su veoma retke u sportovima, ali povrede dojki su učestale, naročito tokom tinejdžerskog perioda. Pošto se tokom tinejdžerskog doba grudi još uvek razvijaju udarom lopte na primer može nastati izuzetno jak bol. Devojke bi trebalo da nose zaštitne grudnjake tokom bavljenja sportom kako bi se zaštitile od ovakvih povreda.

 

Povrede ruku i zglobova

Šaka, prsti i zglobovi obično obuhvataju povrede kao što su prelomi, isčašenja, uganuća i često se javljaju u kontakt sportovima, kao što su fudbal, košarka, hokej i sl.

Povrede stopala često uključuju isčašenje i uvrtanje zglobova, a mogu nastati i prelomi u gorim slučajevima. S obzirom da noge moraju da podrže vašu celokupnu težinu one moraju da apsorbuju i veliki deo težine. Da bi olakšali bavljenje sportom i izbegli povrede, potražite adekvatnu obuću s obzirom na tip stopala koji imate (normalno, ravni tabani, veliki luk stopala).

 

Briga o sportskim povredama

Pitate se kod koje vrste bola bi trebali da budete obazrivi? Svaka povreda, koja rezultira nastajanje otoka, utrnulosti, inenzivnog bola i osetljivosti, ukočenosti ili gubitka fleksibilnosti trebali bi uzeti za ozbiljno. Morate razumeti razliku između upala i hroničnog bola. Ukoliko se bolovi javljaju povremeno i u tragovima, ne mora da znači da su opasni i da odmah treba da odete do lekara, ali ne znači i da treba da nastavite sa svojom fizičkom aktivnošću. Nastankom povrede odmah prestanite sa fizičkom aktivnošću. Primirite se i sačekajte da se mišić ohladi do sledećeg dana. Međutim, ukoliko bol ne prestaje, pojačava se i traje tokom više dana, ne možete normalno da pokrećete povređeni deo i osećate neverovatno jak bol prilikom određenog pokreta, obavezno idite do lekara.

Ukoliko je povreda velika sportski lekar će vas posavetovati da privremeno obustavite svako bavljenje fizičkom aktivnošću. Poslušajte lekara i prikupite što više informacija o vašoj povredi i načinima za brzu rehabilitaciju nastale povrede.

 

Lečenje muskuloskeletnih povreda

 

rice rest ice compression and elevation 938551

Najuobičajniji metod lečenja nastale povrede nazivamo skraćeno RICE. Ova skraćenica nastala je od engleske reči a odnosi se na odmor (rest), led (ice), kompresiju (compression) i podizanje (elevation) i predstavlja četiri koraka opšte prihvaćenog standarda za ukazivanje prve pomoći i lečenja nastalih povreda.

Najvažnije je da se prvobitni otok i nastala povreda smanji i uglavnom će pomoći u smanjenju sekundarnog oticanja, koje može nastati ukoliko se povreda ne leči pravilno.

Postoje određene smernice koje podrobnije obljašnjavaju metod RICE.

Odmor - u slučaju nastanka povrede izbegavamo nastavljanje aktivnosti koja je prouzrokovala povredu kako ne bi pogoršali stanje;

Led - držimo led na povredu od 20 - 30 minuta ali obavezno izolovanog u čistu tkaninu kao izolaciju.

Kompresija - Elastični zavoji mogu da pomognu u sprečavanju prekomernog oticanja, zavojem treba obuhvatiti veću površinu nastale povrede.

Podizanje - podižući mišić gde je povreda nastala možemo da smanjimo oticanje, podizanje treba obaviti do nivoa srca i ono ne sme da bude neugodno, oslonite povređeni deo tela na stabilnu podlogu.

kneeinjuryicing full1 povrede activ-textile-knee-bandage

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas23
Juče214
Nedeljno1422
Mesečno3599
Ukupno670018

Currently are 58 guests and no members online