Strongmen

Strongmen - 5.0 out of 5 based on 2 votes
User Rating:  / 2
PoorBest 

 

Strongmen ili prevedeno na srpski snagator, je teškoatletski sport novijeg datuma. Predstavlja sport snage, ali za razliku od profesionalnih dizača tegova ili bodibildinga, u ovom sportu nema klasičnih tegova već se podižu: teški koferi, prevrću gigantske gume, dižu betonske kugle, dižu teški balvani, podižu kamioni i mnoge druge slične stvari. Ovaj sport je vrlo atraktivan za gledanje, ali zato predstavlja i najtežu moguću sportsku disciplinu kojom neko može da se bavi. Strongmen se jednostavnim rečima može opisati kao brutalan šou izdržljivosti, snage i volje.

Verovatno ste nekad u svom životu uživo ili putem tv-a videli ogromne ljude nadljudske snage koji pomeraju ogromne betonske kugle ili vuku ogromna vozila, a onda uporedite ovo sa olimpijskim disciplinama i razumećete šta ovaj sport čini jedinstvenim. Atraktivne ali i veoma zahtevne discipline koje ne samo da zahtevaju snagu, već i dobru tehniku, ravnotežu, mentalni sklop i brzo reagovanje jer se mnoge discipline izvode na vreme. Za onog pojedinca koji bi se opredelio za ovakav sport, savet je da mora da ima jaku mentalnu snagu, da bude prilagodljiv, dinamičan i pomalo lud. Ovakve osobe moraju biti dovoljno jake da ignorišu bol, i da kada je najteže izdignu sebe i učine neverovatno mogućim. I ne zaboravite, ovaj sport nije samo za muškarce, postoji i dosta žena koje su sebe pronašle u ovom sportu.

 

Pre nego se odlučite da postanete strongmen

Kao i u svakom drugom sportu, ali ovde sa posebnim akcentom, da bi uopšte krenuli sa razmišljanjem bavljenja ovim sportom, morate imati jaku i dobro razvijenu bazu snage tela, jer u suprotnom vrlo je verovatno da ćete se povrediti na samom početku i sa mnogo laganijim težinama. Uvek imajte na umu da je ovo ekstreman sport, i ako još uvek niste ni probali mrtvo dizanje, ne znate kako se radi čučanj sa opterećenjem ili radite benč potisak samo sa manjim težinama, onda ovaj sport zasigurno nije za vas. Pored ogromne snage koju zahteva ovaj sport, iako imate solidnu bazu snage, vrlo je važno da imate izgrađenu i dobru izdržljivost. Masivni ljudi sa prevelikom količinom viška kilograma, iako podižu ogromne težine iz benča, mogu teže da se kreću, pa ako želite da ponesete tonu guma, ili da vučete ogromna vozila, moraćete dobro da se namučite da taj višak kilograma pretvorite u vašu prednost u ovom sportu.

Dobra vest je da je vežbanje za strongmena odlična kardiovaskularna aktivnost koja troši hiljade kalorija, istraživanja su pokazala da je čak bolja i od tradicionalnih kardio vežbi i raznoraznih sagorevača masti. Imajte na umu, da s obzirom da se radi sa prevelikim težinama i često sa opterećenjem sa kojim se teško manipuliše, velika je verovatnoća da ćete se i lakše povrediti. Može se dogoditi da vam nešto padne na nogu, da pod velikim opterećenjem izvrnete zglob, iskidate mišiće ili u jednostavnijim slučajevima se ogrebete. Ovakve povrede mogu nastati i u mnogim drugim sportovima, ali se češće ovde pojavljuju. Međutim, ako vam sve ovo zvuči zabavno i obožavate takmičenje sa samim sobom, a pri tome i rad sa ogromnim opterećenjem, onda je ovo možda pravi sport za vas.

 

Primer strongmen trening programa

1. Dan

 • mrtvo dizanje - 3 serije od 5 ponavljanja (1 serija sa lakšim težinama za zagrevanje);
 • mrtvo dizanje sa spojenim nogama - 3 serije od 10 ponavljanja;
 • ležeći nožni pregib (zadnja loža) - 3 serije od 10 ponavljanja;
 • veslanje sa šipkom - 3 serije od 10 ponavljanja;
 • sleganje ramena - 3 serije od 10 ponavljanja; 2 serije od 5 ponavljanja;
 • 15 minuta naizmeničnih vežbi za trbušnjake;
 • istezanje.

2. Dan

 • benč potisak - 3 serije od 5 ponavljanja (1 serije sa lakšim težinama za zagrevanje);
 • triceps ekstenzija - 5 serija od 10 ponavljanja;
 • biceps pregib sa ravnom šipkom - 4 serije od 10 ponavljanja;
 • propadanja - 6 serija od 10 ponavljanja;
 • moćni kardio - što duže hodanje sa tegovima ili vrećom peska;
 • istezanje.

3. Dan

 • Odmor.

4. Dan

 • čučnjevi - 3 serije od 10 ponavljanja, 4 serije od 5 ponavljanja;
 • nožni pregib - 4 serije od 10 ponavljanja;
 • uspravno podizanje na prste za listove - 5 serija od 20 ponavljanja;
 • moćni kardio - po izboru - nošenje vreće sa peskom, guranje, vučenje ili podizanje vozila, nošenje težina uz stepenice;
 • istezanje.

5. Dan

 • potisak iznad glave - 3 serije od 10 ponavljanja, 2 serije od 5 ponavljanja;
 • naizmenično podizanje tegova ispred, iza i pored sebe za izgradnju ramena;
 • nabačaji sa šipkom - 3 serije od 10 ponavljanja, 2 serije od 5 ponavljanja;
 • izbačaji sa ketbelom ili tegom u rukama naizmenično - 3 serije od 10 ponavljanja;
 • 15 minuta trbušnjaci na švajcarskoj lopti;
 • istezanje.

6. Dan

 • rad na izdržljivosti sa kombinovanim vežbama koje uključuju kardio i vežbe snage (prenos, vučenje ili guranje teških opterećenja;
 • sprintevi sa 80% od maksimalne srčane frekvencije;
 • istezanje.

 

Priprema za takmičenje

Kao što znate u ovom sportu ne mora da brinete o tome da li ćete izgraditi paket od 8 trbušnih pločica, kao i o pojmovima kao što su punjenje, sečenje, klasa visine i težine koje možemo pronaći u drugim sportovima. Ovde imate jedini cilj da trenirate, jedete, oporavljate se i budete svakim danom sve jači. Ovo takođe ne bi trebalo da predstavlja ni vaš izgovor da budete enormno gojazni. Cilj je da vreme provedeno u teretani iskoristite maksimalno, trenirate kao "životinja", ali sve to radite pametno, znajući koliki je vaš maksimum u određenom trenutku. Nakon vašeg treninga bićete zasigurno iscrpljeni i proždrljivi. Ovo naravno nije vreme za pileće grudi i brokoli, već namirnice kao što je slanina, sir, puter, jaja, dosta različitog mesa, krompira, pirinča, ribe a ne treba se stiditi ni šećera. Jedan strongmen ne uzima dnevno manje od 3.000 kalorija, a često je ta brojka mnogo veća.

Ako se pripremate za takmičenje, saznajte koje discipline će biti aktuelne, i pokušajte da se što više informišete o njima, a najbolje bi bilo da ih sve isprobate i samim tim tačno znate koliko i šta možete. Ukoliko nemate teške betonske kugle, balvane ili gigantske gume probajte da radite sa onim što imate, što bi najviše odgovaralo i podsećalo na ono što vas tamo očekuje.

 

Prvo takmičenje

Konačno je došao i taj dan, a vi ste spremniji nego ikad. Ali hajde da se vratimo 24h pre glavnog događaja koji su od izuzetne važnosti za potpuni uspeh. Dan i noć pre događaja jedite normalno. Ne preporučuje se noćno pijančenje ili konzumiranje neobičnih namirnica. Poslednja stvar koju želite je da pokvarite stomak pre takmičenja. Ne brinite o svojoj težini ili izgledu u odnosu na ostale takmičare, to ostavite za svoje 3. ili 4. takmičenje. Budite sigurni u sebe i potpuno se usredsredite na ono što vas očekuje.

 

Neophodne stavke

 • Pojas - solidan pojas je uvek dobra ideja i kod vežbanja i na takmičenju. Zaštitiće vas od povreda leđa;
 • Zaštita za zglobove - zaštitite zglobove ruku i kolena;
 • Gurtne - obavezno koristite girtne za ojačanje hvata, one za to i služe;
 • Kreda - bez obzira da li vam se znoje ruke ili ne, kreda će vam pomoći u sprečavanju isklizavanja težina;
 • Obuća - preporučuje se laganija ali i čvršća obuća koja će sačuvati vaše zglobove;
 • Voda - obavezna je i to ne manje od 2l;
 • Hrana - ponesite sa sobom onoliko koliko vam je potrebno, proteinski barovi i sendviči su uvek dobra ideja.

 

Dodatne stavke

 • naočare za sunce;
 • presvlaka i veš;
 • komplet prve pomoći;
 • lekove protiv bolova.

 

Prema gore navedenim listama izaberite one stavke koje su vam najpotrebnije, većina osoba verovatno će smatrati da je dosta ovoga potpuno nepotrebno, ali s obzirom da se radi o ekstremnom sportu nije na odmet biti obazriv. Obratite pažnju na pravila takmičenja i na stavke koje su dozvoljene na takmičenju, i ne plašite se da pitate sve što vam nije jasno. I konačno, lepo se zabavite, ovo pre svega radite jer volite to, neka ovo bude vaš dan.

 

Discipline strongmena

1.) Super Yoke

GHigaSuperYoke

2.) Log clean and press

Log clean and press

3.) Axle Clean and Press

Axle Clean and Press

4.) Conan’s Wheel

conanswheel

5.) Tire Flips

TireFlip

6.) Truck Pulls

Truck Pulls

7.) Sled Drags

Sled Drags

8.) Car Deadlift

Car deadlifts

9.) Farmer’s Walk

farmers-walk-variation

 

 

Ervin Katona

Katona Ervin 10

Rođen (05.01.1977.god.), sportista i najuspešniji predstavnik Srbije u ovom sportu i višestruki pobednik pojedinačnih takmičenja "Lige strongmen šampiona". Ervin Katona kako sam kaže, prednost ne daje samo snazi, već i brzini, tehnici i izdržljivosti. Samim tim priprema za ovakvo takmičenje je mnogo komplikovanija nego kod drugih sportova. Za snagu prednost daje vežbama potiska, vučenja, čučnja i benča, a za brzinu vežbe kao što su nabačaj, izbačaj i trzaj. Tehnika je stvar pojedinca i individualna je među svim takmičarima.

 

Trening šampiona

Ponedeljak - nabačaj, potisak, čučanj;
Sreda - trzaj, benč, vučenje;
Petak - nabačaj, potisak, prednji čučanj.

Ponedeljkom, sredom i petkom kako navodi ima glavne i jače treninge, a utorkom i četvrtkom u zavisnosti od prethodnog dana i umora ume da napravi pauzu ili da radi lakši trening. Lakši trening obuhvata kardio na traci ili steperu kao i izolacione vežbe kao što su biceps sa bučicama, leđa na lat mašini, leg press, itd. Utorkom i četvrtkom nema poseban program već radi po volji.

 

Ishrana šampiona

Doručak - pahuljice i mleveni keks u mleku;

Užina - proteinski naptitak 70-80g i kasnije tribulus i kreatin;

Nakon treninga - protein i glutamin;

Ručak - pileće meso, riba, salata, kuvani pirinač;

Večera - jogurt, sveži sir, povrće, salama od belog mesa;

Pred spavanje - litra jogurta, pileća salama.

 

Lični rekordi

Benč potisak - 300kg;

Čučanj sa opterećenjem - 400kg;

Mrtvo dizanje - 400kg.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas3
Juče220
Nedeljno463
Mesečno4280
Ukupno670699

Currently are 12 guests and no members online