7 primarnih obrazaca kretanja praistorijskog čoveka za razvijanje snage celog tela

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Možete li i da pretpostavite kako bi izgledali da ste živeli pre 1,5 milion godina? Tada se upravo i pojavio uspravljen čovek (lat.Homo erektus). Bio je rastom visok skoro kao mi, imao je 2/3 zapremine našeg mozga. Umeo je da napravi i drveno koplje pomoću koga je mogao da lovi i krupnije životinje. To je bio prvi naš predak lovac, koji se hranio sa više mesa u odnosu na svoje predake i ogrtao životinjskom kožom. Njegovo najveće dostignuće je veština paljenja vatre. Uz pomoć vatre je jeo i kuvanu hranu, a ona mu je produžila životni vek i mogao je da se brani od neprijatelja.

Naša pretpostavka je da bi ste bili vitki, jaki i sposobni, sa lepo proporcionalnim telom. Zamislite veoma aktivnu i atletsku verziju sebe. Najbolji deo je, da u to vreme niste ni morali nogom kročiti u teretanu, kako bi imali ove impresivne rezultate.

E sad zamislite da svakog dana pređete nogama oko 10-ak kilometara, da morate juriti za životinjama kako bi zadovoljili svoju ishranu, sekli šume, podizali logore i gradili skloništa, a za sve to pri tome koristili celo svoje telo.

Ovaj iskonski model sticanja optimalnog zdravlja i kondicije veoma se razlikuje od tipičnog vežbanja u teretani i tipične osobe današnjice koja uglavnom vodi sedentarni način života ne koristeći mišiće tela onako kako je priroda to udesila.

Naša tela predstavljaju neverovatno složenu mrežu povezanih mišića, zglobova, tetiva, ligamenata, kostiju i drugih tkiva i organa koji rade sihrono i neprimetno. Kada smo vitki i bez suvišnih masnih naslaga, svaki kubni santimetar našeg tela ima svoju svrhu, funkciju da nam pomognu da preživimo i opstanemo.

Zamislite sportove današnjice u kojima se se mnogi fokusiraju samo na jednu grupu mišića (najčešće ruke), zanemarujući ostali deo tela, biciklistu koji samo okreće pedale ili maratonca na duge staze koji samo trči. Osnovno pitanje koje se postavlja, ne omalovažavajući druge sportove i sportiste jeste zašto bi smo se fokusirali samo na jednu grupu mišića ili jedan tip vežbanja kada naše telo radi kao celina. Ukoliko želite atletsko, snažno i funkcionalno telo, morate raditi i funkcionalne vežbe i obratiti pažnju na obrazac pokreta koji naše telo obavlja.

Predstavljamo vam 7 primarnih obrazaca kretanja praistorijskog čoveka koje bi trebali da koristite najmanje jedanput nedeljno, a koji čine osnovu funkcionalnog treninga snage i razvitka celog tela.

 

the evolution of man

Obrazac 1 - čučanj

Predstavlja osnovnu i najbolju vežbu za naše noge. Pračovek je ovu vežbu neprestano koristio jer tada nije znao za stolicu, pa je morao i češće da čuči i da se savija. Danas čučnjeve koristimo kada želimo da sednemo ili ustanemo iz naše stolice ili kreveta, kada želimo da se savijemo i dohvatimo određeni predmet i sl. Kako starimo, slabe i naše noge ukoliko ih ne koristimo, a samim tim i mogućnost našeg kretanja.

Kao što i sami znate postoje različite varijacije čučnja koje možete raditi u skladu sa trenutnom fizičkom spremom i sa godinama. Normalan čučanj se izvodi sa čvrsto priljubljenim stopalima o tlo, savijenim nogama pod uglom od 90 stepeni i rukama ispred sebe ili iza glave (tkz. zatvorski čučanj). Čučanj možete izvoditi sa tegovima u rukama, sa šipkom ispred ili iza glave, sakupljenim ili razmaknutim nogama i sl. Bilo koja varijacija je bolja nego potpuno izbegavati čučanj kao odličnu i univerzalnu vežbu koja osim nogu pokreće i naše celo telo.

 

Obrazac 2 - iskoraci

Iskorak je vežba koju je naš pračovek izvodio najčešće kao pokret bacanja koplja, podizanja debla, skrivanja i sl. Ova vežba se izvodi tako što jednim stopalom iskoračimo napred, dok druga noga ostaje na prstima. Ova vežba zahteva, fleksibilnost, snagu i ravnotežu celog tela. Kao dodatni otpor možete je izvoditi sa tegovima u rukama ili šipkom iza glave, medicinkom u rukama ili čak sa vrećom peska, u naizmeničnim pokretima jednom pa drugom nogom, ili prvo uradite seriju samo za jednu nogu a potom i za drugu. Na ovaj način osim aktiviranja nogu, aktiviraju se i vaši trbušni mišići i leđa koji stabilizuju pokrete tela.

 

Obrazac 3 - pokreti guranja

Najčešći obrazak kretanja koji se često koristi jeste kada moramo neku spoljašnju silu odgurnuti od svog tela, ili jednostavno odgurnuti svoje telo (kao kod vežbe sklekova).

Postoje dva osnovna tipa guranja: vertikalni i horizontalni pokreti. Vertikalni su na primer potisak šipkom ili bućicama iznad glave. Horizontalni su kao što smo rekli sklek ili potisak šipkom ili tegovima sa grudi. Vertikalni pokreti aktiviraju mišiće ramena, dok angažuju mišiće leđa i ruku kao stabilizatore pokreta, dok horizontalni pokreti postavljaju akcenat na grudi, dok angažuju prednji deo ramena i ruke kao stabilizatore pokreta.

U svakodnevnom životu ovi pokreti predstavljaju osnovu našeg kretanja a mišiće aktiviramo najčešće kada nosimo određeni teret. Kada imamo snažna ramena i grudi, neće nam biti teško da podižemo ili nosimo određeni teret iznad glave, pored ili ispred sebe.

 

Obrazac 4 - pokreti vučenja

Kao i kod prethodnih pokreta, pokreti vučenja su česti u svakodnevnom životu. Povlačenjem tereta ka sebi, ili povlačenjem sopstvene težine (zgibovi). Naš pračovek je ove pokrete koristio kada je na primer hteo da dohvati jabuku, čime je vukao grane ili kada je vukao plen. Danas ih koristimo u mnogim pokretima kao što su privlačenje čamca, razvlačenje kreveta, pospremanja stana i pomeranja stvari i sl.

Kao i kod prethodih pokreta postoje dva osnovna tipa vučenja: vertikalni i horizontalni. Klasičan vertikalni pokret je vežba zgibova ili kada želimo da se popnemo uz određeni objekat (ova vežba razvija leđa, ramena i biceps). Primer horizontalnog vučenja je klasična vežba po imenu "testera" sa bućicom u jednoj ruci i pokretima vučenja ka telu (razvija prvenstveno leđa).

Kada govorimo o leđima ne možemo da izostavimo i najbolju vežbu za leđa - mrtvo dizanje. Ova funckionalna vežba predstavlja osnovu za razvoj snažnih leđa ali i mišića koje ne vidimo, koji služe kao stabilizatori a koristimo ih u svakodnevnom životu. Osim toga uključuju se i mišići stomaka, nogu i ruku.Jedine vežbe koje angažuju više mišića od mrtvog dizanja su trzaj i nabačaj. Ukoliko želite da budete funkcionalni, veliki i "vitki", jednostavno ne postoji bolja vežba od mrtvog dizanja.

 

Obrazac 5 - rotacija

Od svih navedenih pokreta, ovaj obrazac kretanja se može javiti u svakom od pomenutih. Rotacije možemo vršiti u tri ravni (sagitalnoj, frontalnoj i transverzalnoj) ili poprečno, uzdužno i vodoravno. 

Svakodnevno u najrazličitijim pokretima uključujemo i obrazac pokreta rotacije tela. Nažalost, u teretani, većina vežbi koje se rade na spravama ne poseduju i rotacionu komponentu. Rotacioni pokreti dobro razvijaju naše bočne trbušne mišiće ali i leđa. Primer rotacionih vežbi pronalazimo u T-skleku, iskoracima sa rotaciom tela, hiperekstenzija tela, trbušnjaci tvisteri i sl.

 

Obrazac 6 - savijanje

Pod savijanjem mislimo na savijanje trupa ka napred. Ovaj pokret često koristimo u svakodnevnom životu ali ga je češće koristio pračovek. Ovaj pokret se javlja kada na primer želite dete da podignete sa zemlje ili teret savijajući kičmu. Ovaj pokret može biti i jedan od najopasnijih s obzirom da polovina ljudi jednom ili više puta u toku svog života ima bolove ili neke probleme sa donjim delom leđa koji najviše učestvuje u ovom pokretu.

Kako bi se bezbedno savili i pokupili teret, vrlo je važno da savijemo naše noge, učvrstimo stopala i gluteuse i teret podižemo iz nogu a ne iz leđa. Na taj način ne postavljamo ceo pritisak i težinu na naša leđa i sprečavamo nastanak povreda.

Veoma je važno da jačate svoj donji deo leđa baš zbog ovakvih pokreta. Najadekvatnije vežba je hiperekstenzija na lopti ili u parteru (tkz. supermen - kada ležite na stomaku i odižete u isto vreme noge i ruke).

 

Obrazac 7 - kombinacija kretanja

Kao što smo i ranije napomenuli, naš pračovek je vrlo retko sedeo ili ležao a više se kretao. Kako bi se "poistovetili" sa ovim pokretima i razvili sličnu strukturu tela, potrebno je da više hodamo, trčimo i koristimo telo tokom kompleksnih pokreta. Bez obzira da li ste u žurbi da uhvatite autobus, ili šetate parkom, vi uvek koristite više mišićnih grupa i pokrećete celo telo.

Želimo da naglasimo da je svaki deo vašeg tela podjednako važan, i ukoliko želite vitko, čvrsto i izvajano telo morate na takav način i razmišljati. Oprobajte se u različitim vrstama fizičke aktivnosti, ne ograničavajte sebe i ne plašite se izazova, jer vaše telo je programirano za kretanje i obavljanje najrazličitijih pokreta, ne uskraćujte mu to. 

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas173
Juče243
Nedeljno1157
Mesečno3334
Ukupno669753

Currently are 45 guests and no members online