5 najtežih street workout vežbi

5 najtežih street workout vežbi - 4.0 out of 5 based on 4 votes
User Rating:  / 4
PoorBest 

 

Mogućnosti vežbanja samo sopstvenom težinom nemaju granica. U ovom tekstu želimo da prikažemo neke od najtežih elemenata koji se izvode u savremenom street workoutu (ulično vežbanje). Radi se o savladavanju najtežih pokreta samo sopstvenom težinom. Mnogo ljudi ne veruje da može itekako dobro napredovati vežbajući na ovaj način. Kako? Radeći vežbe od jednostavnijih ka složenijim, iznova sebi postavljajući nove izazove, stavljate telo u nepovoljan položaj, kada jedini njegov odgovor može biti dalje napredovanje i sticanje nove snage. Kada vežbate sopstvenom težinom, ne radi se samo o sticanju snage, već i koordinacije i ravnoteže, ne izolujući samo jednu mišićnu grupu, već razvijanje i onih manjih (mišića stabilizatora), koji omogućavaju sticanje zdravog i funkcionalnog tela.

Ono što je zanimljivo jeste da vežbači koji treniraju na ovaj način, bez ikakvog prethodnog iskustva iz teretane, bez problema mogu izvesti zgibove sa duplim opterećenjem (na primer 80kg masa vežbača + 80kg dodatnog opterećenja oko pojasa) ili sa mogućnošću podizanja neverovatnih opterećenja sa benč potiska.

ELementi u vežbama nisu poređani po težini, jer uglavnom zavise od telesne težine vežbača i njegove spremnosti. Pošto najveći broj ovakvih vežbi koristi celo telo prilikom pokreta (poput gimnastičara), napredak je neizostavan.

 

Street workout vežbe

Planche - izdržaji celog tela samo na rukama

planche staddle  straight legged planche

Planche je gimnastičarska veština u kojoj se telo održava paralelno sa tlom, dajući iluziju lebdenja. Ovaj pokret zahteva izuzetnu snagu i odličnu ravnotežu tela. Postoje mnoge varijacije ovakvog pokreta, ali samo su dva akreditovana u umetničkoj gimnastici: planche sa razmaknutim i sa spojenim ispravljenim nogama i mogu se izvoditi kao statičke (izdržaji) ili dinamičke (u varijacijama sklekova). U zavisnosti od sportskih dešavanja, položaj tela se mora zadržati najmanje 2 sekunde kako bi bio prihvaćen. Ovakav potez često možete videti i u break dancing-u. Mišići koji se koriste tokom ove vežbe jesu: grudi, ramena, gornji i donji deo leđa i gluteusi.

 

Close to impossible - gotovo nemoguće

Close to impossible

Ova pozicija podrazumeva vertikalno telo, gde su ruke paralelno sa tlom. Idealna i potpuno ravna pozicija zbog zakona fizike je nemoguća, zato se i na engleskom zove (close to impossible - skoro nemoguće). Možete pokušati sa izdržajima ili sa privlačenjem i odgurivanjem tela od šipke. Primarni mišići koji su uključeni tokom vežbe jesu: latisimusi, grudi i tricepsi. Malo lakša varijanta je da izaberete šipku u T, tako da jednom nogom potpomažete paralelno kretanje tela sa tlom.

 

One arm front-lever - visenje na jednoj ruci sa telom paralelnim sa tlom

one arm front lever

Ovo je takođe jedan od gimnastičarskih poteza, koji se obično izvodi u gimnastici sa prstenovima. Ova vežba zahteva najviši stepen snage leđa i stomačnih mišića. Idealno, ruka sa kojom se držimo mora biti potpuno ispravljena a telo paralelno sa tlom. Varijacija postoji mnogo a mogu se izvesti držeći se obema rukama napred ili pozadi radeći ovu vežbu obrnuto.

 

90 degree push up - sklek pod uglom od 90 stepeni

handstand pushup

Sklekovi su odavno smatrani kao najefikasniji i najpogodniji način za brzo sticanje snage gornjeg dela tela: ruke, stomak pa čak i leđa. Za razliku od rada sa velikim opterećenjima, za osobu koja izvodi sklekove vrlo teško je da izazove nastanak ozbiljnijih povreda. Skoro svaki rekreativac je u mogućnosti da uradi makar i par sklekova, ali je najveći izazov od svih pokušati sa sklekom pod nagibom od 90 stepeni. Važno je da razumete da sklek od 90 stepeni podrazumeva telo u potpunom vertikalnom položaju (poput vežbe stoj na rukama), i zahteva ogromnu snagu ruku, i ramena i odličnu ravnotežu tela dok noge vise u vazduhu. Za početak pokušajte da uradite sklek od 90 stepeni sa nogama naslonjenim na zid, vrlo brzo ćete shvatiti da je čak i ovakav način veoma težak.

 

Human flag - ljudska zastava

human-flag

Ljudska zastava predstavlja jedan od najimpresivnijih vizuelnih poteza i najbolji prikaz ljudske snage. Svaki put kada neko u parku ili nekom javnom mestu napravi ljudsku zastavu, neminovno privlači pažnju. Ova vežba zahteva neverovatnu snagu ruku, posebno ramena, stomaka i gornjeg dela leđa. Može se smatrati vežbom celog tela, s obzirom da zahteva neverovatnu snagu i koordinaciju tela. Ova vežba neće vas zasigurno učiniti ogromnim, ali će omogućiti sticanje neverovatne snage. Različiti objekti pružiće vam i drugačije izazove (saobraćajni znaci, drveće, šipke u parkovima i sl.).

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 9 guests and no members online