Zašto i dalje stagniram na treningu?

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Da pogađamo - u teretani ste svakog dana u pokušaju da postanete veći i snažniji. U stvari, gotovo svaki slobodan trenutak koristite kako bi vežbali. Verovatno ste do sada pročitali sve moguće fitnes i bodibilding časopise, kupili i probali sve moguće dodatke ishrani (suplemente), isplanirali program vežbanja do tančina poput jednog Jay Cutler-a, i na kraju više ni sami ne znate šta da radite, dok pravi rezultati i dalje izostaju.

Bez obzira kakvu ishranu imali, koliko spavali i koji način vežbanja koristili, osećate se kao osoba sa najgorom mogućom genetikom u istoriji osoba koje teško dobijaju na masi i snazi (hard gainer). Možda jedina moguća stvar koja vas izjednačuje sa ostalim vežbačima jeste nada koja još uvek postoji i znoj kao glavni pokazatelj vašeg truda.

Šta u stvari nije u redu i šta treba popraviti?

Pokušaćemo da izdvojimo nekoliko saveta koji u stvari predstavljaju najčešće greške koje se javljaju kod vežbača. Ukoliko ih prihvatite i razmislite malo o njima, shvatićete da u nekim slučajevima ipak morate da razmislite malo i o svom trudu i zalaganju kao i o pravim načinima putem kojih možete nešto postići.

 GYM-ETIQUETTE 2101068c

 

1. Opsednuti ste trbušnim mišićima

- Jednostavno, ukoliko je vaš cilj da budete veliki i snažni, morate da jedete i unosite dovoljnu količinu kalorija svakog dana. Pokušavajući da budete "iscrtani" dok je vaš glavni cilj sticanje nekoliko kilograma mišićne mase je potpuno gubljenje vremena, osim ukoliko niste genetski predodređeni za tako nešto. Ništa neće usporiti vaš napredak više nego neadekvatna ishrana, propraćena časopisima, različitim dijetama i ishranama drugih ljudi. Shvatite da put kojim treba da prođete je veoma trnovit, a najvažnije je da dobro razumete koji su vaši ciljevi. Vi se ne možete pretvoriti u sumo rvača preko noći, naročito ukoliko imate genetiku atletske građe. Znajte da vrhunski bodibilderi van sezone dodaju 20 pa i 30 kg. telesne težine. Postoji više razloga za to, ali jedan od njih je i sticanje i prirast veće snage i mase. U tim trenucima njima je najbitnije da imaju dovoljno snage kako bi svoje treninge odradili što efikasnije, tj. radili sa što većim opterećenjem. Kao što smo i u drugim tekstovima navodili, progresivno opterećenje je jedini i pravi put ka uspehu. Da li ste vi spremni da u narednoj godini ili dve dobijete nekoliko kilograma telesne težine u cilju sticanja veće mase i snage, ali ne i neverovatno iscrtanih trbušnih mišića za pokazivanje. Shvatite jedno, ukoliko ste hard gainer, to znači i ukoliko bi uspeli da dobijete na većoj telesnoj težini, znači da bi se samim tim zbog vaše genetike i građe lakše i otarasili suvišnih kilograma kasnije, otkrivajući iscrtane trbušnjake ali i ostale grupe mišića. Odluka ipak ostaje samo na vama, u zavisnosti od želja i zacrtanih ciljeva.

 

2. Izbegavate rad sa progresivnim opterećenjem

- Progresivno opterećenje je jedini put ka uspehu i jedini način koji će vam omogućiti sticanje mišićne snage i mase. Možete koristiti najrazličitije trening programe i koncepte, ali ukoliko ne dodajete postepeno opterećenje iz nedelje u nedelju i iz meseca u mesec, vaš napredak će stagnirati.

Kako da napredujete?

Trudite se da se pre svakog treninga dobro zagrejete i uradite jednu seriju u zadatoj vežbi sa manjom težinom a više ponavljanja. Nakon toga dajte sve od sebe da u naredne dve ili tri serije odaberete onu težinu sa kojom možete da uradite 8-10 ponavljanja. Kada savladate zadato opterećenje povećavajući broj ponavljanja sa njim, povećajte ga za 1-2kg. i nastavite dalje.

"Najbolji" način da zaustavite ili ograničite svoju snagu i mišićnu masu jeste korišćenjem istih opterećeja iz nedelje u nedelju i istih programskih koncepata.

Najbolji način napredovanja jeste da tokom perioda od dve do tri nedelje, iznova pokušavate da povećavate svoja opterećenja u vežbama, makar i za malo, a nakon tih nedelja uzmete jednu nedelju aktivnog odmora i radite sa manjim opterećenjima, kako bi oporavili svoje mišiće.

 

3. Izbegavate vežbe poput čučnjeva ili mrtvog dizanja

- Ukoliko želite snažno i funkcionalno telo, dobro izbalansirano i ravnomerno građeno, radićete i vežbe poput čučnjeva i mrtvog dizanja. Pogledajte samo prirodne bodibildere koji ne koriste steroide i njihov način vežbanja, koji u svoje top 3 vežbe svrstavaju i pomenute. Jednostavno ne postoje bolje i adekvatnije vežbe za jačanje celog tela i sticanje dodatne snage i mase.

Čučnjeve možete izvoditi i na smit mašini, ali u ovom slučaju vaš pokret je vođen od strane mašine, izolujući i aktivirajući samo manji deo mišića vaših nogu. Međutim kada čučnjeve radite sa šipkom ili bućicama u slobodnom pokretu, vi aktivirate celo telo i mnogo više mišićnih grupa, i u tom slučaju radeći i sa manjim opterećenjem ali u punom rasponu pokreta postižete ogromnu dobit.

Isti je slučaj i sa vežbom mrtvog dizanja. Ovo je sirova i surova vežba za sticanje mase i snage koja će od vas napraviti "snagatora". Kada se pravilno izvodi, aktivira mišiće skoro celog tela.

Kada ovoj grupi dodate i vežbe poput stojećeg potiska za ramena, veslanje u pretklonu za leđa, zgibove, benč potisak i sl. dobijate "koktel" najboljih i najadekvatnijih vežbi koje su nezamenjive kada je u pitanju sticanje mase i snage. 

 

4. Trenirate kao da ste na steroidima

- U slučaju da ne znate, postoji velika razlika između ljudi koji treniraju prirodnim putem i onih koji uzimaju nedozvoljena sredsta. Steroidi ne samo da omogućavaju da NEPRIRODNIM putem postanete veliki i jaki, već omogućavaju i mnogo brži oporavak. Tako da sportisti koji uzimaju ovakva sredstva stiču veću korist izvodeći dodatne vežbe.

Mi svakako nikome ne preporučujemo ni da proba ovakva sredstva, jer negativni efekti su mnogo veći od onih koje ćete dobiti. Pošto smo se odlučili za vežbanje prirodnim putem, nemamo "nadljudsku" snagu, samim tim nećemo imati ni koristi radeći treninge poput jednog legendarnog Jay Cutlera ili Phil Heatha. 

Većina istaknutih i priznatih trenera u svetu preporučuje programe sa opterećenjem ne više od 3-4 puta nedeljno. Ukoliko želite da ignorišete ove savete i da radite po svojoj volji mnogo više od toga, na vama je, ali ćete na kraju samo izgubiti svoj novac, vreme i znoj, a najgore što se može desiti jeste nastanak pretreniranosti i pojava neke od povreda. Morate shvatiti da ovde nije u pitanju količina treninga koje ćete odraditi tokom meseca ili godine, već kvalitet tih treninga. Kada trenirate prirodnim putem, vašem organizmu i mišićima treba mnogo duži oporavak a samim tim odmor i ishrana dolaze na prvo mesto kao najznačajniji činioci u daljem napretku.

 wasting-time main

5. Niste usredsređeni na svoje treninge

- Da li ste i vi jedan od onih momaka koji odlazi na svoj trening sa pametnim telefonom, ili provodi vreme ćaskajući sa ortacima u klubu. Dok ovo samo po sebi vama i ne pričinjava neku veliku smetnju na treningu, veoma utiče na vaš fokus i usredsređenost. Razmislite o tome - da li ste fokusirani na sledeću seriju i opterećenje tokom vežbe, ili na komentar svog ortaka na facebook-u? Ili da li samo odradite svoju seriju a potom ćaskate sa ortacima narednih nekoliko minuta? Ukoliko vaš trening ne prihvatate ozbiljno, ne možee očekivati ni ozbiljnije rezultate.

Zamislite kako kucanje poruka na telefonu ili razgovor može da ometa druge vežbače. Naš savet je da ukoliko želite bilo kakav napredak, tih sat vremena odložite svoj telefon, zaboravite na priču, i uradite jedan dobar i kvalitetan trening.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 42 guests and no members online