Da li visina utiče na snagu osobe i da li treba da vas brine?

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Često možete čuti vežbače da se žale zbog svoje visine koja po njima utiče na razvoj njihove snage. Međutim da li je ova tvrdnja i zaista tačna, ispitaćemo u ovom tekstu.

Pre svega, trebalo bi da definišemo pojam snage. U ovom konkretnom slučaju posmatraćemo snagu u odnosu na rad sa opterećenjem - snaga kao sposobnost da se uradi određeni broj ponavljanja u jednoj vežbi. Istina je da je visokim ljudima zaista pomalo teže da rade sa težim opterećenjem. Zašto je to tako?

 

Tip građe osobe i visina osobe

Obljašnjenje leži u tome da naša tela možemo predstaviti kao neverovatan sistem poluga. Ukoliko pitate bilo kog inžinjera, odgovoriće vam da što je poluga veća, manje mehaničkih prednosti će postojati. To jest u našem slučaju, što su udovi veći (ruke i noge) to će i izvođenje pokreta biti komplikovanije. To se dešava iz razloga što visoke osobe moraju da pređu duži put izvođenja pokreta od nižih osoba sa kraćim udovima. 

Ukoliko idemo korak dalje, možemo reći da visoki ljudi se uglavnom uklapaju u kategoriju ektomorfa - tipičnih osoba mršavije građe, tankog skeleta i zglobova i vrlo često malom mišićnom masom. Vrlo često ovakve osobe i teško nabacuju mišićnu masu.

Mezomorfi s druge strane, su prirodno predodređeni da budu mišićaviji, sa malim strukom i širokim ramenima, a u ovom slučaju možemo reći i sa "boljim polugama". Iz ovoga proizilazi da tip tela umnogome diktira atletski potencijal osobe. To znači da ćete vrlo teško naći olimpijske dizače tegova koji su jako visoki, već su uglavnom to niske osobe, ako razumete šta želimo da kažemo.

tip tela i visina osoba

 

Treba naglasiti da su sve napisane činjenice relativne, i da u praksi svako od nas bez obzira kakve je građe, ukoliko trenira u okviru svoje kondicije i fizičke snage, može uspeti u svojim ostvarenjima. Želimo da naglasimo da je svako od nas genetski drugačiji, i da svakako nije bitno šta osoba do nas radi ili neko ko predstavlja našeg idola i pratimo ga putem interneta, najbitnije je šta vi radite i da li program koji radite odgovara vašoj građi i ciljevima.

Nema sumnje da vežbanje može da vam pomogne da na različite načine promenite i donekle izmenite svoj genetski potencijal. Ali što je još važnije, snaga nije samo merilo koliko možete kilograma gurnuti iz benča ili koliko možete uraditi čučnjeva. Cilj vežbanja svakog pojedinca treba biti okrenut ka poboljšanju kvaliteta života i bolju funkcionalnost tela. To što će neko pored vas podići 100 ili više kilograma iz benča ili uraditi više ponavljanja u drugoj vežbi sa većim opterećenjem, ne znači da je boljeg zdravlja, vitalnosti i kondicije. Biti fit, zdrav i snažan, predstavlja mnogo više od pukog dizanja tegova. Na primer, šta znači ukoliko podižete ogromnu težinu iz benča a niste u mogućnosti da iz stojećeg stava dodirnete prste na nogama, pretrčite dva kilometra ili odskočite od zemlje pola metra. Najačim pojedincima možemo posmatrati one osobe sa najbolje izbalansiranim programom koji obuhvata razvoj (snage, kondicije, fleksibilnosti, izdržljivosti, koordinacije, brzine...). Jednostavnim rečnikom - Izgledati i biti Fit.

I dok je činjenica da visina može uticati na to koliko opterećenje možete da podignete, bilo ko od nas može izgraditi snagu. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste pre svega dobra i uravnotežena ishrana u zavisnosti od naše građe tela i metabolizma, odgovarajući program vežbanja i posedovanje dovoljno informacija kako da se sve to postigne na najbolji i najkraći mogući način.  

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas2
Juče220
Nedeljno462
Mesečno4279
Ukupno670698

Currently are 11 guests and no members online