Da li hodanje ili trčanje sa dodatnim opterećenjem utiče na performanse?

Da li hodanje ili trčanje sa dodatnim opterećenjem utiče na performanse? - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Svi smo jednom videli ako ne i probali hodanje ili trčanje sa dodatnim opterećenjem (noseći tegove u rukama ili oko članaka) u nastojanju da poboljšamo svoju kondiciju. Međutim, glavno pitanje jeste da li nam dodatno opterećenje ikako može pomoći ili je to ipak loša ideja, pokušaćemo da odgovorimo u ovom tekstu.

I dok u teoriji mnogi od vas misle da je ovo zapravo sjajna i razumna ideja, postoje neke činjenice koje govore nasuprot tome. Koristeći dodatno opterećenje u brzom hodanju ili trčanju u obliku tegova u rukama ili opterećenja oko gležnjeva, dolazi do dodatnog naprezanja prednjeg ramenog pojasa i fleksora kuka, a to su dve mišićne oblasti koje često doprinose lošem držanju tela, bolovima u donjem delu leđa a ponekad mogu dovesti i do drugih ozbiljnijih skeletnih problema.

Nije tajna da mnogi trkači imaju generalno zaobljena ramena i loše opšte držanje tela sa ograničenom fleksibilnošću zadnje lože i donjeg dela leđa. Razlog je taj što trčanje na svakom koraku zahteva intenzivnu upotrebu fleksora kuka. Osim toga gornji deo tela ima tendenciju da "ide" napred kod trčanja, a ukoliko koristimo i dodatno opterećenje samim tim ove dve mišićne oblasti i dodatno angažujemo i naprežemo.

Osim što nošenje dodatnog opterećenja prilikom hodanja i trčanja stvara dodatni pritisak na mišiće prednjeg ramenog pojasa i kukova, na duge staze može čak izazvati i nastanak ozbiljnijih problema. Dakle, šta bi onda trebali da uradite kako bi sagoreli više kalorija?

Jednostavno i bezbedno rešenje jeste prsluk sa opterećenjem. Primarna korist prsluka sa opterećenjem jeste što ide preko glave i pokriva jezgro i leđa ravnomerno, čime se opterećenje ravnomerno raspoređuje preko celog gornjeg dela tela. Čak u nekim slučajevima, prsluk kao takav može uticati i na poboljšanje vašeg držanja tela jer će vas prisiliti da se krećete na prirodniji način, i za razliku od ručnih tegova ili tegova oko članaka, vaše telo će postati efikasnije i jače i to na prirodan način.

prsluk sa opterećenjem

Osim toga, nije potrebno da koristite prsluke sa ogromnim opterećenjem, jer kada je u pitanju trčanje ili brzo hodanje, malo dodatno opterećenje može napraviti veliku promenu. Na primer možete li zamisliti trčanje sprinta ili određene razdaljine sa 5-7 dodatnih kilograma na sebi? Potom skinite prsluk sa sebe i proverite koliko ste brži bez njega.

Dakle, ukoliko želite dodatno opterećenje kod trčanja ili hodanja, zaboravite na tegove i opterećenje oko gležnjeva, i investirajte u jedan dobar prsluk sa opterećenjem. Svakako je sigurnije,  efikasnije i pametnije rešenje.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas14
Juče243
Nedeljno998
Mesečno3175
Ukupno669594

Currently are 17 guests and no members online