5 važnih saveta kod izgradnje mišića koje vam niko nije rekao

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Mnogi od nas kreću sa vežbanjem prethodno se ne informišući, drugi imaju i dosta neproverenih informacija, i potom kao i u mnogim drugim stvarima u životu, dođe trenutak kada kažemo sami sebi "Sada znam šta bih uradio/la, kada bih sve ovo trebao/la da uradim iznova". Uz obilje proverenih informacija, danas imamo mogućnost da spasimo sebe ogromnih frustracija i uštedimo vreme, kako bi postigli jedan za mnoge veoma važan cilj u životu a tiče se izgradnje mišićne mase i stvaranja lepog oblikovanog tela. Nažalost u svemu ovome često zapostavljamo svoj život koji proleće pored nas, na kraju ponekad i žaleći što neke stvari nismo uradili. Kako usavršiti trening snage i na adekvatniji način uvrstiti kao deo svog života pročitajte u nastavku ovog teksta.

 

1. Odmorite od izolacionih vežbi

- Mnogi od nas prosto uživaju kada vežbe izvode na mašinama i sa sajlama. Ne postoji lepši osećaj od onog kada na mašini koja imitira potisak grudi podignete 80 ili 100kg, ili na smit mašini izvodite pregib za biceps. Ne shvatite pogrešno, te vežbe postoje i ne znače da su loše, ali kada sagledamo celokupnu biomehaniku pokreta i angažovanje mišićnih vlakana u vežbama, ipak morate prihvatiti da ne postoje bolje i adekvatnije vežbe od potiska za grudi sa tegovima ili šipkom, potiska za ramena, mrtvog dizanja, čučnjeva, iskoraka, zgibova, sklekova ili propadanja. Ovakve vežbe ukoliko se rade pravilno i sa odgovarajućim opterećenjm, pomoćiće vam da na brz i kvalitetan način, bez dodatnog gubljenja vremena stignete do svog cilja.  Pored toga omogućiće vam da se bolje fokusirate na svoje mišiće i angažujete celo telo. Shvatite da su svi ti fensi pokreti i mašine dobre do nekog stadijuma, i da ih trebate koristiti povremeno ili u kombinaciji sa slobodnim pokretima, ali samo vežbanje treba biti jednostavno u smislu postojanja starih, dobrih proverenih pokreta koji dokazano doprinose stvaranju snage i mase tela.

 

2. Istežite se za povećanu mobilnost pokreta

- Znamo, ne volite istezanje, ali pre nego što se zaustavite sa čitanjem obratite pažnju na sledeće. Mobilnost vam može doneti značajne dobitke u snazi i masi, a to ćemo vam u nastavku teksta i dokazati. Mnogi od nas su prirodno loši izvođači čučnja sa šipkom, mrtvog dizanja ili nekih sličnih osnovnih pokreta za jačanje tela. Zbog nemogućnosti pregiba tela do željenih granica, često ili izbegavamo dalje izvođenje date vežbe ili je radimo skraćenim pokretima. Nakon nekog vremena moguće je da osećamo bolove u donjem delu leđa, zategnutost u predelu zadnje lože ili gluteusa i jednostavnu nemogućnost da pokrete izvedemo adekvatno. Zbog svega toga izvođenju određenih vežbi moramo pristupiti iz drugačije perspektive. Umesto da samu vežbu prihvatate kao problem, pokušajte da ga eliminišete. Pre svega pokušajte da smanjite opterećenje sa kojim radite i pokrete izvodite punim rasponom u datom zglobu. Kao što znate ukoliko čučanj ne izvodite najmanje do ugla od 90 stepeni u kolenima, nećete aktivirati dovoljno mišićnih vlakana u vežbi. Isto tako ukoliko skraćujete pokret spuštanja šipke na grudi u vežbi potiska, nećete aktivirati dovoljno mišićnih vlakana za dalji rast. Istezanje nam u svemu tome može pomoći da povećamo pokretljivost u zglobovima i mišićima i sprečimo zategnutost u neželjenim delovima tela. Osim toga, istraživanja su pokazala da neredovno istezanje povećava mogućnost za nastanak povreda. osim toga, smanjićete nastanak upale u mišićima, pravilnije ćete držati telo, smanjiti mogućnost za nastanak bolova u donjem delu leđa, doprinećete uspešnijem zagrevanju pre i opuštanju mišića nakon završetka treninga, imaćete bolji fizički izgled i veće samopouzdanje.

 

3. Da li imate jasnu dugoročnu viziju

- Očigledno je da mnogi od nas žele konstantno da postaju veći i snažniji, ali u realnosti se to uglavnom ne dešava ili se kreće veoma sporo. Da li imate kristalno jasnu viziju onoga što želite postati, znate li koliko vam vremena treba i da li je ta vizija i zaista realna. Većina nas pod pojmom teretana podrazumeva 2-3 odlaska nedeljno na trening, ali ipak svakodnevno prati razvoj najsnažnijih bodibildera na svetu, smatrajući da će jednog dana tek tako i oni dostići takav razvoj. Pre svega bi trebali da razgraničite profesionalni i rekreativni sport. Ukoliko želite da se profesionalno bavite bodibildingom trebali bi imati na umu da vam odmah u početku treba osim ogromne želje dosta uloženog novca i vremena. Pitanje je zaista koliko vas je spremno i još važnije u mogućnosti da tako nešto i uradi. Naš savet je da osim dobrog zdravlja koje treba biti primarno svakome od nas, dobro razmislite koji su vaši kratkoročni, a potom i dugoročni ciljevi i to ne samo u vežbanju već i u životu. Ukoliko ste rekreativac, 2-3 treninga nedeljno uz jednu solidnu ishranu, dovoljan odmor i opcionu minimalnu suplementaciju je možda sasvim dovoljno da imate jedno solidno izgrađeno telo a sa druge strane, ono još važnije da živite svoj život punim plućima i razmišljate o drugim važnijim stvarima kao što su posao i porodica a vežbanje ostavite u posebnom kutku svog života kao jedan od najlepših i najzdravijih hobija koji je uvek tu zbog vas. 

 

4. Budite nešto više od osobe koja samo diže tegove

- Mnogi od nas iz razloga prevelike privrženosti treningu snage, mogu upasti u zamku konstantnog opstanka u jednom istom okruženju. Mnogima je bodibilding kao pojam i dizanje tegova jedini i glavni način treninga. Znate, i mi smo veliki fanovi dokumentarca "Pumping Iron", ali to ne znači da ne možemo svoja trening iskustva obogatiti ili učiniti zanimljivijim. Međutim, da li ste čak i pokušali da izvodite neke drugačije vrste vežbi, da probate neku drugačiju fizičku aktivnost i testirate svoje telo pokretima koje niste do sada probali. Možda se većina plaši da će odlaskom na drugačije vrste fizičkih aktivnosti izgubiti teško stečenu mišićnu masu ili "zarđati" u snazi, ali jedina istina je da kod izgradnje tela postoji mnogo komponenti na kojima se može raditi a ukoliko želite da budete fit trebali bi da se makar oprobate u svakoj od njih. Neke od njih su pored snage i kondicija, agilnost, snaga, brzina, eksplozivnost, koordinacija, fleksibilnost i sl. Osim toga, ne samo da ukoliko pokušate nešto novo nećete izgubiti na mišićnoj masi, već ćete svoje telo dovesti u još bolju formu, sprečiti monotoniju treninga i učiniti nešto dobro za svoje telo.

 

5. Ne brinite previše o mišićima i pokušajte da živite svoj život

- Ovaj savet je jedan od važnijih, jer se tiče vašeg života. Možda vam je trenutno najvažnije da trenirate u isto vreme, hranite se u tačno određeno vreme, brinete o dovoljnim količinama kalorija na dnevnom nivou, odmoru, broju vežbi, serija i ponavljanja koje trebate da izvedete na sledećem treningu, i prosto izbegavate sve ono što bi moglo na bilo koji način da ugrozi vaše mukotrpne napore treninga. Ne želimo da vam pridikujemo, jer u tome postoji određena draž, ali da li zaista i uživate u svemu tome i kada pogledate iz drugačije perspektive koliko ste propustili od svog života zbog svega toga. Na primer, da li imate svoju ljubav, da li odlazite povremeno na žurke sa društvom i prijateljima, da li jedete i dalje kolače i torte koje vam mama spremi ili ih u širokom luku izbegavate, jednostavno da li ste se osamili od sveta i živite nekim svojim životom i da li vam to i zaista prija. Obraćajući pažnju na dokumentarni film "Pumping Iron" i svima poznatog Arnolda, možemo zaključiti iz njegovog života da ga on nije uzimao suviše ozbiljno, da mu je život bio ispunjen prijateljima i drugim interesovanjima, a što je važnij od svega on je sticajem dobrih okolnosti od toga napravio dovoljno novca za lagodan život. Koliko je realno da i neko od nas to postigne u trenutnim okolnostima i zemlji u kojoj živimo. Uvek gledajte širom slikom, uživajte u stvarima koje volite, budite umereni u svemu i radujte se svakom sledećem danu jer život je zaista kratak.

 

Savet

Pokušajte da učite od svojih grešaka i da ih prihvatate kao životne lekcije. Ne prestajte da tragate za novim načinima treninga i ishrane, ali shvatite da to ne treba da bude raketna nauka, a da vi niste u svemu tome zbog slave i novca, već zbog zabave i uživanja na jednom predivnom putovanju koje vam pruža mogućnost da budete drugačiji od ostalih. Nikada nije suviše rano ili kasno da se osvrnete na sopstvena iskustva, bez obzira da li ste novajlija u treningu ili imate određeno iskustvo, uvek ste u mogućnosti da se osvrnete iza sebe, pogledate svoju prošlost, i izvršite neophodna podešavanja kako bi adekvatno nastavili dalje. Sva ta priča oko treninga i ishrane bi trebala da bude jedno veliko i lepo putovanje sa mogućnošću promena i prilagođavanja u skladu sa vašim životom. Ne zanemarujte nikad druge aspekte života i uvek težite ka ravnoteži jer samo na takav način možete biti uspešni u svemu i živeti zdravim životnim stilom. 

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas193
Juče240
Nedeljno682
Mesečno2859
Ukupno669278

Currently are 15 guests and no members online