9 razloga zašto ne postajete snažniji

9 razloga zašto ne postajete snažniji - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Kada se govori o sticanju snage, različita su iskustva i mišljenja, a ono što se na kraju zasigurno dešava jeste da se dostižu platoi, a potom dolazi ili do dalje nezainteresovanosti za trening i napuštanja istog, ili do posezanja za mnogim zabranjenim supstancama koje kasnije mogu doneti mnogobrojne zdrastvene probleme.  U ovom tesktu želimo da navedemo 11 kritičnih saveta koje bi ozbiljno trebali da uzmete u obzir i razmislite o njima ukoliko želite da se vratite na pravi put i dalje napredujete u svom treningu snage.

 Ukoliko čitate ovaj teskt verovatno ste u treningu već nekoliko godina i imate stečeno određeno iskustvo. Došli ste do određenog nivoa kada se "nešto" desilo i vi ste prestali dalje da napredujete, neizbežno udarajući u plato. Dakle šta se u stvari dešava sa vama u ovom trenutku.

 kako napredovati na treningu

 

1. Postavljate prioritet upale mišića nad pojmom fitnesa

- Iz nekog nepoznatog razloga, uvreženo je pravilo u fitnes industriji, a naročito u svetu cross treninga, da ukoliko želite da steknete i unapredite svoju snagu tela morate mišiće dovesti do totalne iscrpljenosti. U tom smislu, mnogi vežbači kupajući se u lokvi svoga znoja na kraju treninga, pitaju se u čemu u stvari greše kahttp://www.sport-pokret.com/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=600da daju ne 100, već 150% od sebe na treningu. Istini za volju, ukoliko je vaš cilj da dođete u teretanu i podignete što više kilograma, onda zasigurno idete u pogrešnom smeru i dostizanje platoa neizostavno.

Svaki iole iskusniji trener će vam reći da najuspešniji sportisti unapred planiraju svoj trening. Cela ideja leži u tome da ukoliko isplanirate svaki dan, svaki sledeći trening u toku nedelje i meseca, ne izvodeći trening mahinalno, i ne podižući besomučno što više kilograma kako bi se pokazali u teretani, možete očekivati neki uspeh. Morate znati da trening koji prisvojite morate raditi najmanje mesec i više dana kako bi primetili bilo kakav napredak. Treninge koje menjate svaki put kada dođete u teretanu, uglavnom nemaju nikakvog smisla i neće vas dovesti do adekvatnog napretka.

 

2. Ishrana vam je kao kod devojčice tinejdžera

- Stara izreka kaže "ne može se trenirati uz lošu ishranu" a kreće se u oba smera i važi i ukoliko želite da smršate i ukoliko želite da dobijete na težini. To znači da morate unositi više kalorija nego što potrošite ukoliko želite da dobijete na težini, i morate unositi dovoljno kvalitetnih kalorija da zadržite mišićnu masu a skinete masne naslage u slučaju da želite da smršate.

Poučeni prvim zakonom termodinamike, možemo reći da ne možete dobiti na snazi ukoliko ne unosite adekvatnu količinu kalorija, ne govoreći samo o PROTEINIMA, koje svi potenciraju i postavljaju u prvi plan. Pored toga morate prihvatiti činjenicu da mnogi od nas odlaze u školu ili na posao, da nemaju mnogo vremena za gomilu obroka u toku dana, da imaju takav metabolizam da jednostavno ne mogu da unose više kalorija na dnevnom nivou i da jednostavno ne mogu finansijski da isprate svoju ishranu u toku svakog dana.

Na kraju svega postavlja se pitanje šta u stvari možete da učinite povodom svoje ishrane i koliko jako želite da uspete ka svome cilju.

 

3. Nestrpljivi ste

- Živimo u veku u kome su svi opsednuti instant zadovoljenjima. Generalno, mišljenja smo da nanosimo veliku štetu razvoju karaktera i radne etike kod razvoja mladih, ali nažalost to je jedna posebna tema za sebe i nije za ovaj tekst.

Ne želimo da vas demotivišemo ali nažalost nećete izgledati kao Roki ili Hulk preko noći, koliko god najrazličitije kompanije suplemenata i manje iskusniji treneri tvrde da 10kg mišića možete steći za samo dva meseca.

Snaga se razvija postepeno tokom višenedeljnih i višemesečnih treninga, postepenim povećanjem težina, gde možemo samo reći da bi trebali da naučite da gradite snagu a ne da je testirate na svakom svom treningu.

 

4. Ne razumete pojam propriocepcije

- Proprio šta......? Propriocepcija je u suštini sposobnost da osetite promene u kretanju i pozicioniranju segmenta vašeg tela. Posmatrajte to na sledeći način: zamislite da imate jedan aerodrom, da je kontrola leta vaš mozak, koji može u svakom trenutku izgubiti avione koje prati (oni predstavljaju vaše udove) ali je uvek svestan njihovog pozicioniranja. Isto se može reći i za vaše telo, propriocepcija je u suštini vaš unutrašnji radar.

Na primer zatvorite svoje oči i kažiprstom dodirnite svoj nos. Kako ste znali šta treba da dodirnete, jednostavno, propriocepcija je odigrala svoju ulogu.

U cilju sopstvenog poboljšanja morali bi da razumete kako da sprovedete male promene unutar svakog pojedinačnog telesnog segmenta.

 

 5. Vaša tehnika izvođenja pokreta podseća na žirafu koja prvi put uči da stoji uspravno

- Po prirodi, trening je veoma blisko povezan sa biomehanikom pokreta. Tehnika je jedna od važnijih stvari kada je u pitanju trening, jer nije isto ukoliko želite da trenirate biceps, a u stvari pokret koji izvodite podstiče mišiće prednjeg ramenog sklopa i gornjeg dela leđa. Nekada će se desiti da velike težine i uspete da podignete ali u stvari time nećete dokazati ništa jer vežbu izvodite potpuno nepravilno i na ivici ste da sebi nanesete povredu.

Obratite pažnju na svoje telo, zglobove i mišiće dok još možete jer je vrlo lako povrediti se, a onda za sve postaje kasno. Ukoliko vežbu izvodite po prvi put učinite to sa laganom težinom ili bez opterećenja i posavetujte se sa nekim iskusnijim, i nemojte da vas je sramota jer niko nije rođen naučen.

 

6. Previše ste komforni

- Došao je i taj dan, ponedeljak, a vi ste došli sa posla ili iz škole i rešili da odete u obližnju teretanu. Koje mišiće ćete prvo raditi, da pogađamo: grudi - biceps? Naš je savet da bi trebali da se otarasite standardnih uvreženih načina treninga i povlačiti se u ono što vas čini komfornim, jer na takav način nećete puno napredovati.

Postoje samo dva načina: ili ćete učiniti ono što je potrebno i stvoriti značajna poboljšanja ili ćete raditi proizvoljno kao i do sada i zadovoljiti se statusom quo.

 

7. Ne shvatate smisao značenja odmora

- Ukoliko ste kao i većina prosečnih srbina, verovatno ste i vi neispavani. Nedavna istraživanja su pokazala da mladi uzrasta 18-25 godina trebaju spavati najmanje 7-9 sati. Idealno bi bilo da svako od nas leže kada sunce zalazi a budi se kada sunce izlazi. Međutim, pronalaskom novih tehnologija i promena načina rada u društvu gde zaposleni su primorani da rade nekad i više od 10 sati, suočeni smo sa novom vrstom problema a tiče se našeg odmora.

Ukoliko ste i vi jedni od onih koji stalno posežete za kafom u toku dana, mišljenja smo da morate pokušati da reorganizujete svoje vreme, kako bi iole pronašli neki minut sna više tokom noći. Pratite signale svoga tela i pokušajte da odgovorite na njih, jer niko više neće misliti na vas osim vas samih.

 

8. Vaš dan odmora se sastoji od kardio vežbi ali treninga slabih tački

- Kardio u danima odmora može biti koristan ali ukoliko se ne preteruje, ali često nije tako. Kardio koji obuhvata laganu šetnju, plivanje, košarku ili fudbal može biti čak i koristan zavaše telo. Međutim, ukoliko pod laganim kardiom podrazumevate 60-minutni sprint, imaćete težak period upala i još teži oporavak koji neće doprineti sticanju dodatne snage tela, već iscrpljivanju.

Imajte na umu da ishrana igra glavnu ulogu u sticanju dodatnih kilograma ili potrošnji postojećih, a kardio je tu da samo podstakne stvari da se dešavaju za nijansu brže nego inače.

 

9. Fokusirate se na perfekciju, radije nego na savršenstvo

- Budite iskreni prema sebi, verovatno često tragate za onim savršenim treningom koji će biti odgovarajući za vas i doneti adekvatne rezultate. Pre svega treba pronaći održivi trening koji možete pratiti duži niz vremena uzevši u obzir sopstveno slobodno vreme, ishranu, odmor i sve one elemente koji dolaze nakon treninga. Umesto da svakog meseca birate neki sledeći trening, izaberite jedan i pridržavajte se rutine nekih 4-6 meseci s tim da ispratite sitnice do tančina, postepeno povećavajući opterećenje.

Ono što je takođe bitno jeste da zaboravite na tačno određene merice proteina i dekstroze koje uzimate nakon završetka svog treninga, što ne znači da bi trebali da ih potpuno izbacite, samo da ne razmišljate o njima kao magičnoj formuli koja će vam doneti sve što ste poželeli. Okrenite se dobro izbalansiranoj ishrani i razmišljajte o njoj kao nečemu što traje 24 sata svakoga dana, a ne samo nakon završetka jednog treninga.

 

Savet

Kao što ste možda do sada i sami uvideli, dostizanje platoa tokom treninga je neizbežno, ali vaša sledeća reakcija je ono što može doneti velike promene. Činjenica je da ste već čitanjem ovog teksta odlučili da želite da donesete velike promene u svom treningu, da li će se to i zaista desiti zavisi samo od vas samih, vaše volje ali i mogućnosti. Mi smo tu samo da damo sigurne informacije i mali podstrek i motivaciju, sve ostalo ostaje na vama. Ne gubite nadu, samo oblikujte svoj trening i nastavite dalje.

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas195
Juče240
Nedeljno684
Mesečno2861
Ukupno669280

Currently are 11 guests and no members online