Da li koristite neodgovarajuće opterećenje tokom treninga snage

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Ukoliko želite da imate dobro i lepo izdefinisano telo, znate i sami da morate da dobro ukombinujete kardiovaskularne i vežbe snage sa pravilno definisanom ishranom i odmorom - i ovo su svakako poznate činjenice. Međutim, jedna od najvećih grešaka koju često početnici prave jeste da obično krenu sa prevelikim težinama sa kojim ne mogu da izvode pravilna ponavljanja, i od kojih mogu nastati opasne povrede ili rade sa premalim opterećenjem tokom dužeg perioda vremena sprečavajući adekvatan napredak i razvoj tela. Ono što želimo da istaknemo jeste da većina vežbača nema pravu predstavu kada bi trebalo da poveća svoje opterećenje i uopšte sa kojim opterećenjem i u kom rasponu ponavljanja bi trebalo da vežba. Samim tim, mnoge osobe koje treniraju u teretanama ne mogu da postignu zavidne rezultate jer pre svega ne obraćaju pažnju na svoj program vežbanja, prečesto imaju lošu tehniku izvođenja pokreta i ono najvažnije ne znaju kako da odaberu pravo opterećenje u svom treningu.

opterećenje za vežbu grudi

Ukoliko se i vi osećate da se trenutno nalazite u stadijumu vežbanja kada stagnirate, u prilogu vam pružamo nekoliko znakova koji će vam pomoći da prevaziđete trenutne prepreke i pomognu da izaberete pravo opterećenje tokom vežbanja.

- Kada govorimo o treningu snage, on ne bi trebalo da bude previše lagan, s obzirom da je ceo proces treninga zasnovan na principu postepenog povećavanja opterećenja sa ciljem sticanja snage i mišićne mase tela. Trening snage bi trebalo da izazove zamor mišića krećući se u serijama od 15, 12, 10 ili 8 ponavljanja. Ukoliko u odličnoj formi izabranu vežbu možete uraditi više od 15 ponavljanja onda svakako odabrano opterećenje nije odgovarajuće za vas i trebali bi ga povećati. Postoje slučajevi kada se radi sa manjim opterećenjem i to u kombinaciji nakoliko vežbi koje izvodite jednu za drugom sa što manje odmora i pauze i to ciljem sticanja izdržljivosti i kardiovaskularne komponente. Mi predlažemo da ovakav tip treninga radite naizmenično sa klasičnim treningom snage za postizanje najboljih rezultata.

- Ukoliko redovno trenirate ali konstantno koristite ista opterećenja ali i iste vežbe vaš napredak će svakako doći do stadijuma kada više neće dolaziti do napretka. Vaši mišići se vrlo brzo prilagođavaju zahtevima koje im postavljate i ukoliko nastavljate sa istim programom treninga, oni dalje neće rasti jer nema adekvatnog opterećenja. Ono što možete uraditi jeste da povećate opterećenje za 10%. To bi značilo da ukoliko na potisku za grudi podižete 70kg 15 ponavljanja, probajte da dodate 5-10kg i pokušajte da uradite najmanje 10 ponavljanja. Ukoliko kod opterećenja koje ste izabrali ne možete da uradite više od 6 ponavljanja, smatramo da bi trebali smanjiti izabrano opterećenje za 10%. Ukoliko povećavate opterećenje za više od 10% vežbu izvodite sa opterećenjem za koje niste sigurni da ste dovoljno ovladali i savetujemo vas da za takvu vežbu uvek koristite spotera koji će nadgledati ceo tok vežbe i ispraviti ukoliko bude bilo potrebe. Najvažnije je da za izabrano opterećenje možete izvesti 2-3 serije s najmanje 8-12 ponavljanja.

Savet

Zapamtite da je cilj treninga snage postizanje zamora mišića a ne sa kolikim opterećenjem izvodite vežbu ili koliko mnogo ste ponavljanja izveli. Prihvatite i činjenicu da ćete imati dobre i loše dane. Biće dana kada ćete biti preumorni jer ste već u toku dana bili previše aktivni ili vam jednostavno neće biti do treninga. To su znaci koji pokazuju da toga dana ne bi trebali da trenirate naporno odnosno da koristite prevelika opterećenja jer niste dovoljno fokusirani i svakako tada može doći do povreda.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas93
Juče240
Nedeljno333
Mesečno4150
Ukupno670569

Currently are 60 guests and no members online