Koja vrsta Yoge je odgovarajuća za vas

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Časovi joge danas postaju popularniji nego ikad. Praksa pokazuje da sve više ljudi kao način opuštanja i kao vid fizičke aktivnosti odabira jogu. Međutim, za prave ljubitelje joge, ponekad je veoma teško probati sve vrste joge a još teže odabrati onu koja najviše odgovara sklonostima i željama jednog vežbača. Kao što možda i sami znate, od vežbi joge, koristi mogu imati skoro sve starosne kategorije bez obzira od fitnes nivoa na kome se osoba trenutno nalazi ili fizičke sposobnosti. Prednosti joga vežbanja su neprocenjive i ne zahtevaju nikakvu prethodnu spremnost, dodatnu kondiciju i poznavanje vežbi.

Kako bi svim ljubiteljima joga vežbi olakšali izbor i vrstu joge u kojoj se žele oprobati, sastavili smo listu od 12 najčešće korišćenih programa joge, sa kratkim opisom svake i sa smernicama oko toga šta bi mogli da očekujete i kojim osobama se preporučuje a kojim ne.

yoga poza

Anusara

Šta da očekujete

- Naglasak je na pravilnom poravnanju i usklađivanju tela, česta upotreba rekvizita i rad sa partnerom. Često se koriste kod osoba kao ohrabrenje u razvijanju bolje komunikacije i sopstvenih emocija. Očekujte puno poza sa "otvaranjem srca" i mnogo više komunikacije na ovakvoj vrsti joge. Muzika je uobičajna.

Kome se preporučuje

- Za osobe koje žele da koriste jogu kao vrstu terapije ili žene koje žele da dožive emotivno iskustvo joge;

- Za one osobe koje žele da se fokusiraju na pokrete tela;

- Za sve one osobe koje traže pozitivno okruženje i rad sa partnerom.

Ko bi trebao da izbegava ovu vrstu joge

- Osobe koje ne žele dodire sa drugim vežbačima;

- Osobe koje ne žele da pričaju tokom časova joge.

 

Ashtanga

Šta da očekujete

- Ova vrsta joge uobičajno se sastoji od nekoliko poza koje predstavljaju jednu vežbu, koji su adaptirani za početnike ali predstavljaju određene izazove kada su osobe koje se ne bave fizičkom aktivnošću u pitanju. Učesnici ove vrste joge uglavnom vežbe rade svojim tempom i nadgledani su od strane učitelja. Glavni fokus postavljen je na disanje, "zaključavanje energije" i na izvođenje povezanih poza bez mnogo pauza između. Serije vežbi se mogu prilagođavati u zavisnosti od trenutnog nivoa fizičke spreme.

- U ovoj vrsti joge nema muzike, svaka poza se izvodi kroz pet udisaja, a klasični časovi ove vrste joge traju 75-90 minuta, mada su časovi za početnike mnogo kraći. Rekviziti se ne koriste, ali mnogi učitelji ih mogu ubaciti. Ovaj stil joge je jedan od najpopularnijih i često se preporučuje svim osobama koje žele da se oprobaju u ovoj vrsti fizičke aktivnosti.

Kome se preporučuje

- Svima koji žele da se oprobaju u jogi;

- Svima koji žele da nauče set vežbi i rade ih od kuće.

Izbegavajte ovu vrstu joge ukoliko

- Ukoliko želite lagane i jednostavnije pokrete;

- Niste se nikada bavili nekom fizičkom aktivnošću i apsolutni ste početnik kada je reč o vežbanju;

- Ukoliko imate bilo kakve povrede ramena.


Bikram

Šta da očekujete

- Ova vrsta joge obuhvata 90-minutni čas sastavljen od 26 poza i 2 vežbe disanja koje traju oko 1 minuta i ponavljaju se dva puta. Ime je dobila prema svom osnivaču Bikram Choudhury, a ova vrsta joge se izvodi u specijalnim prostorijama zagrejanim na 42 stepena i vlažnosti od 40%.

- Ova vrsta joge ne uključuje muziku. Takođe, ova vrsta joge ne predstavlja relaksaciju i meditaciju već ozbiljan fizički trening. Um se trenira da održi unutrašnju disciplinu a čitavo telo se isteže, zateže i jača. Svi zglobovi se aktiviraju i čitav telesni sistem se oslobadja toksina. Značajno unapredjuje fleksibilnost kičmenog stuba.

Kome se preporučuje

- Osobama koje žele da provere svoje fizičke mogućnosti i probaju nešto novo i drugačije.

Izbegavajte ovu vrstu joge ukoliko

- U drugom ste stanju;

- Imate problema sa cirkulacijom;

- Ne volite naporniji trening i ne želite da se znojite;

- Imate visok krvni pritisak.

 

Hatha

Šta da očekujete

- Hatha Joga nije gimnastika, nije skup rituala, nije religija. Hatha Joga je praktičan put da se kontroliše um putem energije (prane). Hatha joga odnosi se na bilo koji oblik joge koji je nežan i spor, obično je dobra i pogdna za početnike. Nije ograničena ni na jednu kulturu, tradiciju…To je sistematičan, kompleksan, a u isto vreme vrlo jednostavan sistem koji nas uči kako da živimo u skladu sa sobom, u miru i ravnoteži. Hatha joga je ravnoteža između suprotnosti: pozitivnog i negativnog, svijetla i tame, aktivnog i pasivnog. Hatha jogu čine asane, pranajama, tehnike čišćenja i usredsređenosti svesti. Hatha joga je najpopularnija vrsta joge na Zapadu, a kad zapadnjaci kažu „joga“, obično misle na hatha jogu. Ovaj oblik joge je odličan za oslobađanje od stresa.

Kome se preporučuje

- Početnicima;

- Seniorima;

- Trudnicama sa određeni modifikacijama.

Izbegavajte ovu vrstu joge ukoliko

- Želite složenije i teže pokrete ili ukoliko niste joga početnik.

 

Iyengar

Šta da očekujete

- Osnivač ove vrste joge je B. K. S. Iyengar, koga je trenirao Krishnamacharya, poznat i kao otac moderne joge. Predstavlja vrstu hatha joge i usmerena je na detalje oko pravilnog pozicioniranja tela i kontrolu disanja. U ovoj vrsti joge često se upotrebljavaju i rekviziti poput stolica, blokova, pojaseva i sl. Osnivač ove vrste joge sistematizovao je oko 200 različitih poza i 14 tipova Pranajame. Možete da očekujete postepeno uvođenje od najednostavnijih poza do složenijih razvijajući um, telo i duh. Ono što je karakteristično jeste da se poze drže duže nego u ostalim tipovima joge, i ista poza se često može uraditi na različite načine.

Kome se preporučuje

- Svakome ko želi da nauči više o jogi i da se pozabavi anatomijom ljudskog tela sa akcentom na pokrete i disanje;

- Odlična za početnike, za osobe koje se oporavljaju od neke povrede, i za one koje imaju problema sa pokretima;

- Idealna je i za mlade i za stare.

Izbegavajte ovu vrsu joge ukoliko

- Želite brže vežbe ili one sa muzikom;

- Želite da vaši časovi joge budu manje "ozbiljni";

- Više preferirate meditativno okruženje.

 

Jivamukti

Šta da očekujete

- Ova vrsta joge osnovana je od strane Sharon Gannon i David Life, dvojice bivših učitelja Ashtanga joge. Jivamukti joga promoviše slobodu življenja, duhovnost i različitost, ekološki i društveni aktivizam. Praksa ove vrste joge okrenuta je ka veganstvu i štiti prava životinja, uključujući poštovanje svih živih bića. Očekujte ukoliko želite da se oprobate u ovoj vrsti joge muziku, često uzvikivanje parola i neke reference o pravima životinja.

Kome se preporučuje

- Osobama koje su okrenute vegetarijanstvu;

- Onima koji su u potrazi za duhovnom vezom u svom praktikovanju joge;

- Za sve one koji su u potrazi za rigoroznom praksom.

Izbegavajte ovu vrstu joge ukoliko

- Osobe koje u svojoj ishrani uključuju i meso, neće se osećati najprijatnije sledeći ovu vrstu prakse;

- Nije namenjena osobama koje žele mirniju praksu primenjivanja joge.

 

Kripalu

Šta da očekujete

- Ova vrsta joge kao i mnoge naglašava vezu tela, uma i energije. Ova vrsta joge navodi da čak i najbeznačajnija misao može blokirati normalni protok energije, izazvati neravnotežu pa čak i bolest. Ova vrsta joge obuhvata nežne i lagane pokrete koje prilagođavate brzini koja vama odgovara. Kripalu je oblik hatha joge. Fokusira se na fizičko lečenje, meditaciju i duhovnu transformaciju.

Kome se preporučuje

- Svakoj osobi sa problemima mobilnosti pokreta;

- Preporučuje se početnicima;

- Pogodan je za sve osobe koje su u potrazi za individualizovanom praksom.

Izbegavajte ovu vrstu joge ukoliko

- Ste u potrazi za komplikovanijim i složenijim principima joge i ukoliko niste početnik.

 

Kundalini

Šta da očekujete

- Ova vrsta joge fokusira se na povezivanje disanja i pokreta tela, u nameri da oslobodi energiju donjeg dela tela i pošalje je u gornje delove tela. Akcenat je na svesti i dovođenje osobe bliže prosvetljenju. Osnova Kundalini joge odnosi se na uspavanu energiju donjeg dela leđa, buđenje ove energije, iskorišćenje i oslobađanje. Ova grana joge je veoma meditativna i duhovna, sa akcentom na spora kretanja i vežbe disanja.

Kome se preporučuje

- Svakoj osobi koja je u potrazi za dubljom duhovnom vezom joga vežbanja;

Izbegavajte ovu vrstu joge ukoliko

- Ukoliko smatrate da je praksa koju ona propagira u suprotnosti sa vašim duhovnim verovanjima;

- Želite od joge čisto fizičko iskustvo.

 

Power

Šta da očekujete

- Ovaj oblik joge je veoma fizički aktivan i preporučljiv za aktivne sportiste. Originalno je nastao iz Ashtanga joge. Ova vrsta joge je evoluirala i dodala mnoge različite poze, ali su mnogi Ashtanga pokreti ostali. Power joga postavlja akcenat na pokrete za razvijanje snage i vežbi za trbušne mišiće.

Kome se preporučuje

- Osobama koje su u potrazi za izazovima;

- Za sve one koji žele da probaju drugačije načine za razvoj snage koristeći sopstvenu snagu tela.

Izbegavajte ovu vrstu joge ukoliko

- Ste početnik;

- Imate povredu ramena ili ograničenu pokretljivost tela.

 

Viniyoga

Šta da očekujete

- Osnova viniyoge leži u potpunom prilagođavanju svake pojedinačne poze i jednog celokupnog programa pojedincu. Vrlo je teško pronaći prave viniyoga učitelje koji dobro poznaju ovaj program. Vrlo često ovu vrstu joge nazivaju i terapijskom. Kako svi imamo neke specifičnosti i neravnoteže u konstituciji, svaka joga praksa počinje kao joga terapija, čak i kada se radi iz rekreativnih ili duhovnih razloga. Vremenom, kako se postiže veća ravnoteža, usmerava se sve više prema klasičnoj jogi ukoliko je to u skladu sa ciljevima vežbača. Vinijoga ( viniyoga ) nastaje na tradiciji T. Krišnamačarje ( Krishnamacharya ), “oca moderne joge”. Vinijoga ( viniyoga ) je pak naziv kojim se opisuje pristup koji danas neguju učenici koji su najduže proveli uz Krišnamačarju ( Krishnamacharya ) poput njegovog sina TKV Desikačara ( Desikachar ) ili S. Ramasvamija ( Ramaswami ). Takođe je najznačajniji moderni vinijoga ( viniyoga ) institut pod nazivom  Krišnamačarja Joga Mandiram ( Krishnamacharya Yoga Mandiram ) jedina institucija vezana uz Krišnamačarju tradiciju u čijem je nastanku i razvoju kao i obuci prvih instruktora i lično sudelovao.

Kome se preporučuje

- Svakoj osobi sa bolovima u leđima;

- Osobama sa problemima pokretjivosti tela;

- Za sve one koji se oporavljaju od neke povrede.

Izbegavajte ovu vrstu joge ukoliko

- Želite klasične principe joge;

- U potrazi ste za grupnim okruženjem i komplikovanijim vežbama.

 

Vinyasa

Šta da očekujete

- Ova vrsta joge uključuje ritmične usaglašene pokrete propraćene tehnikama disanja. Vrlo često ovu vrstu joge nazivaju i joga koja „teče“, zbog usaglašenih načina pokreta koji podsećaju na ples. Tehnike disanja su veoma važne na samom početku iz razloga što ova vrsta joge zahteva brži prelazak iz jedne poze u drugu propraćeno pravilnim tehnikama udisaja i izdisaja. U ovoj vrsti joge očekujte više živih pokreta a ne statična istezanja. Bez obzira da li obuhvata brže ili sporije pokrete, ova vrsta joge je preporučljiva za sve koji žele da rade brže i ritmične pokrete joge.

Kome se preporučuje

- Svakome ko želi drugačiju i vrlo dinamičnu fitnes rutinu;

Izbegavajte ovu vrstu joge ukoliko

- Želite da obavljate sporije pokrete i laganiji trening;

- Imate probleme sa pokretljivošću.

 

Yin

Šta da očekujete

- Često se naziva i Taoizam (Taoist), a obuhvata principe hatha joge, sa sporijim ujednačenim pokretima, pozama koje traju duži vremenski period do sledeće promene. Nastala je u SAD kasne 1970. godine od strane učitelja borilačkih veština Paulie Zink. Danas je jako rasprostranjena u Severnoj Americi i Evropi. Ova vrsta joge propagira umereno vežbanje postavljajući akcenat na vezivna tkiva i ligamente, u cilju povećanja cirkulacije i povećanja fleksibilnosti.

Kome se preporučuje

- Svim osobama sa problemima pokretljivošću;

- Svakoj osobi koja se oporavlja od neke vrste povrede;

- Odlična za sportiste koji žele aktivan odmor i sticanje bolje fleksibilnosti;

- Odlična za početnike.

Izbegavajte ovu vrstu joge ukoliko

- Niste početnik joga vežbanja;

- Želite brže i ritmičnije pokrete.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas12
Juče243
Nedeljno996
Mesečno3173
Ukupno669592

Currently are 55 guests and no members online